Impuls Zeeland

Regionale Ontwikkelingsmaatschappij Impuls Zeeland helpt Zeeuwse ondernemers bij het omzetten van ideeën naar toekomstbestendige innovaties. Dit met een duidelijk doel: het verduurzamen en versterken van de Zeeuwse economie. In diverse projecten is Facet ingeschakeld om dit succes te behalen.

Kennispartner voor Impuls Zeeland: samen de vrijetijdssector voor Zeeland versterken en innoveren

Regionale Ontwikkelingsmaatschappij Impuls Zeeland helpt Zeeuwse ondernemers bij het omzetten van ideeën naar toekomstbestendige innovaties. Dit doet Impuls door het opzetten van projecten en het ontwikkelen van programma’s, die van diverse aard kunnen zijn. Maar het doel is duidelijk: het verduurzamen en versterken van de Zeeuwse economie. In diverse projecten is Facet ingeschakeld om dit succes te behalen.

In gesprek met Kim Provoost, Projectmanager Vrijetijdseconomie bij Impuls Zeeland, gaan we dieper in op hoe FACET als kennispartner de vrijetijdssector in de provincie versterkt en innoveert.

FACET Ruimtedenkers - Ons Buiten - Nieuwbouw circulair zwembad - buitenkant

Impuls Zeeland, een impuls voor de Zeeuwse economie

De liefde voor toerisme is een belangrijke rode draad in het leven van Kim Provoost. Als geboren Zeeuwse begrijpt ze als geen ander de waarde van de vrijetijdseconomie voor de provincie. Zeeland en toerisme zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. “Toerisme is een van de belangrijkste inkomstenbronnen voor Zeeland: de provincie is erop gebouwd”, aldus Kim. Voor Kim was het dan ook een logische stap om haar studie te richten op deze sector. Na haar opleiding Management Toerisme aan de NHTV in Breda, heeft ze enkele jaren gewerkt bij HZ Kenniscentrum Kusttoerisme voordat ze de rol van Projectmanager Vrijetijdseconomie bij Impuls Zeeland op zich nam. Het is prachtig werk dat Kim met plezier en passie uitvoert.

Matchmaker voor toeristische ondernemers

Binnen de functie van projectmanager voer je diverse projecten uit en zet je ook nieuwe projecten op. Deze projecten richten zich op innovatie en de verduurzamingsopgaven waar klimaat, energie, circulariteit en vergroening centraal staan. “Binnen de toeristische sector zijn dit belangrijke thema’s. Ondernemers waarmee we samenwerken sturen we op deze thema’s aan,” zegt Kim. “Maar ook voor vragen over bedrijfsvoering, financiële vraagstukken of bijvoorbeeld conceptontwikkeling, kun je bij ons terecht.”

De toeristische sector zorgt voor veel werkgelegenheid en goede voorzieningen. Kim voert binnen haar functie projecten uit die de ondernemers helpen zich voor te bereiden op een goede en vitale toekomst. Toeristische ondernemers kunnen bijvoorbeeld (financiële) ondersteuning krijgen, waarmee ze een extern adviseur kunnen inhuren die hen adviseert over hun toekomstplannen.

“Ondernemers komen bij ons met een idee of een vraag. Tijdens een gesprek kijk ik of we vanuit Impuls de ondernemer kunnen ondersteunen en zo ja op elke manier. Vervolgens koppel ik ondernemers aan een partij die hen verder kan helpen. Dat kan een expert zijn of een impuls collega met een andere expertise dan ik”, zegt Kim.

Samenwerking met FACET: alles voor een toekomstbestendige vrijetijdssector

“FACET is een van de partijen waaraan ik ondernemers in het verleden heb gekoppeld. We hebben al lange tijd een samenwerking met het bureau en hebben dan ook regelmatig contact met de FACET-specialisten. We hebben onder andere met Facet samengewerkt bij vragen over de ontwikkeling van toekomstvisies voor ondernemers. Een ondernemer komt vaak op de lijn met een smalle vraag, maar uit gesprek blijkt dan vaak dat het vraagstuk groter is waar een ondernemer graag hulp bij wil. De ondernemer is zoekende waar hij met zijn bedrijf naar toe wil werken de komende jaren. FACET kan een mooie rol spelen bij het opstellen van een toekomstvisie, een stip op de horizon. Dit is heel waardevol voor een ondernemer.

FACET is een architect en adviseur voor de vrijetijdssector. Ze kennen de markt, trends en ontwikkelingen goed en kunnen ondernemers gericht adviseren. Bij een toekomstvisie worden drie scenario’s ontwikkeld. Ondernemers kunnen dan het gewenste scenario kiezen, dat vaak gefaseerd en behapbaar wordt uitgevoerd. Op deze manier geeft FACET ondernemers handvatten en biedt hen visie op de toekomst’’, zegt Kim enthousiast.

Vakantiepark Ons Buiten, een prachtig praktijkvoorbeeld

Een mooi voorbeeld van de samenwerking met Impuls Zeeland is de case van Vakantiepark Ons Buiten. “De ondernemer wilde innoveren en verduurzamen en dit groots aanpakken. Hij heeft echt lef getoond, er is gekozen voor een totaal nieuw concept. Samen met FACET is de ondernemer aan de slag gegaan om een visie neer te zetten. Het resultaat is een prachtig nieuw circulair zwembad en wellness, een van de eerste in Nederland op dat moment,” zegt Kim trots.

Een fijne samenwerking en een mooie toekomst

Op de vraag hoe de samenwerking met FACET verloopt en hoe de toekomst van deze samenwerking eruitziet, reageert Kim positief. “De samenwerking is tot nu toe goed geweest en heeft ondernemers in Zeeland al veel gebracht”. Het ziet er dan ook naar uit dat de samenwerking nog vele jaren zal voortduren. Op weg naar een nog mooier, duurzamer en innovatiever Zeeland!

Inspiratie artikelen