Vitale Vakantieparken

Vraagstukken als duurzaamheid en natuurinclusiviteit worden steeds groter. Om ondernemers in Gelderland te helpen is het programma Vitale Vakantieparken opgericht. FACET draagt hieraan bij doormiddel van natuurinclusieve ontwerpen.

Samenwerking tussen Vitale Vakantieparken en FACET: Innovatie in recreatie met natuurinclusieve ontwerpen

In de veranderende wereld van recreatie is samenwerking de sleutel tot succes. Vraagstukken als duurzaamheid en natuurinclusiviteit worden steeds groter. Om ondernemers in Gelderland te helpen met het toekomstbestendig maken van hun recreatiepark, is het programma Vitale Vakantieparken opgericht. In gesprek met Sylvie Uenk, projectleider van Vitale Vakantieparken, gaan we dieper in op hoe ze dit doel behalen en welke rol de samenwerking met FACET hierin speelt.

Vitale Vakantieparken

Samenwerken voor een vitale provincie

Sylvie Uenk is al vijf jaar actief en betrokken bij het programma Vitale Vakantieparken. Waar ze in het verleden haar rol als coördinator bij verschillende gemeenten pakte, werkt ze nu als projectleider voor Vitale Vakantieparken, met een specifieke focus op ruimtelijke ordening en recreatie.

‘’Vitale Vakantieparken is een samenwerkingsverband tussen elf gemeenten en de provincie Gelderland. Het doel is om de 500 vakantieparken in deze regio toekomstbestendig te maken. Dit kan door het versterken van recreatief ondernemerschap, maar ook door functieveranderingen zoals transformatie naar wonen of natuur. Het programma richt zich op diverse aspecten, van gastvrijheid en ondernemerschap tot sociale problematiek en veiligheid’’, licht Sylvie toe.

Innovatie door natuurinclusief ontwerp

Eén van de projecten van Vitale Vakantieparken is het Park van de toekomst. De ambitie is om het meest biodiverse, circulaire, klimaatadaptieve park te realiseren dat denkbaar is. Dit doet Vitale Vakantieparken samen met  ondernemers, overheden, onderwijs en omgeving. “Eén van de duurzaamheidsthema’s is ‘natuur op het vakantiepark’, het thema waar ik projecttrekker van ben. Zo hebben we vorig jaar met 11 vakantieparken en 4 ontwerpbureaus, waar FACET er één van is, gewerkt aan natuurinclusieve ontwerpen voor de vakantieparken. Deze parken liggen op de Veluwe, maar je ziet nog te weinig Veluwse natuur en beleving op het park. Zo kunnen coniferenhagen en strak gemaaide gazons plaats maken voor gemengde hagen van soorten die op de Veluwe van nature voorkomen en kruidenrijke velden en randen’’, aldus Sylvie.

Onderscheidende waarde

‘’FACET onderscheidde zich in dit project door sterk in te zetten op innovatie en waardecreatie. Ze stimuleerde de recreatieondernemers om meer op te gaan in hun omgeving en een unieke beleving te bieden die past bij de locatie, zoals de Veluwe.

FACET’s aanpak in het vertalen van verschillende leefstijlen en behoeften van recreanten naar diverse natuurbelevingen was innovatief. Ze waren niet alleen landschappelijk gericht, maar richtten zich ook sterk op de behoeften van de recreant. Bijvoorbeeld, een rustzoeker zou meer behoefte hebben aan gestructureerde natuurlijke gebieden, terwijl een avontuurzoeker op zoek zou zijn naar meer verrassende en onvoorspelbare paden’’, vertelt Sylvie enthousiast.

Resultaten en toekomstperspectief

Met de natuurinclusieve landschappelijke inbreng van FACET, zijn er prachtige ontwerpen ontstaan die perfect aansluiten bij de behoeften van de recreatieondernemers. ‘’We hebben enorm enthousiaste reacties van de recreatieondernemers gekregen. Ze zijn vastbesloten om de voorgestelde plannen daadwerkelijk uit te voeren’’, zegt Sylvie.

Een missie die niet stopt

Vitale Vakantieparken is enthousiast over de samenwerking met FACET. ‘’Ze zijn onderscheidend, geven recreatieondernemers een stip op de horizon en zijn eerlijk en oprecht’’, zegt Sylvie.

Binnenkort start een nieuwe ronde voor natuurinclusieve ontwerpen en FACET zal, net als andere collega-ontwerpbureaus uit de regio, hier dan ook weer een onderdeel van uit maken. Samen maken we de recreatiebranche vitaler, toekomstbestendig en natuurinclusiever.