4 november 2022 5 min. Toekomstvisie

VAKANTIEPARK DELFTSE HOUT: NIEUWBOUW RECEPTIE- EN SANITAIRGEBOUW

Voor iedere ondernemer komt het moment dat huidige gebouwen, zoals het centrumgebouw, niet (meer) voldoen. Te gedateerd of eenvoudigweg niet meer passend bij uw gast of datgene u wil uitstralen naar uw gast toe. Het laat niet meer zien wat de vakantie of verblijf bij uw bedrijf betekent. Ook voor Vakantiepark Delftse Hout speelde dit. Maar waar te beginnen? Een toekomstvisie of gebouwvisie voor de nieuwbouw van een sanitairgebouw of receptiegebouw geeft uw camping of vakantiepark inzicht.

Een toekomstvisie en een gebouwvisie vormen een goede basis voor vernieuwing.

Ook voor Pim Meijkamp, eigenaar van camping en Vakantiepark Delftse Hout, was dit punt bereikt. Zijn recreatiebedrijf is gelegen op loopafstand van de historische kern van Delft. Een stad die ieder jaar ontzettend veel (internationale) gasten trekt. Het vakantiepark is de ideale uitvalsbasis voor een bezoek aan deze stad. Met veel toeristische kampeerplekken, camperplaatsen en verhuuraccommodaties is steeds meer ingezet op kort verblijf. In samenwerking met de adviseurs en architecten van FACET is een toekomstvisie ontwikkeld en aansluitend een gebouwvisie.

RECREATIEONDERNEMER ALS TOUROPERATOR VAN DE OMGEVING

Pim heeft de afgelopen jaren focus aangebracht in zijn recreatiebedrijf. Hij maakt een duidelijke keus: overnachten kan op het recreatiepark en voor activiteiten en horeca wordt verbinding gezocht met de omgeving. Het park wordt daarmee het startpunt voor recreatie en dagactiviteiten. Daarbij is het van belang om de gast te enthousiasmeren voor uitdagende en passende activiteiten in de omgeving. Het is ook belangrijk om als gids te dienen, de gast te ontzorgen en/of zelfs de activiteiten voor de gast te organiseren. Zo is Pim, als ondernemer, meer touroperator voor zijn gast en kan hij zich op het park vooral focussen op een onvergetelijk verblijf.

Door deze focus in dienstverlening ontstaat er ruimte. Het bestaande horecagebouw is overbodig geworden. En er kan volledig worden ingezet op een hoogwaardig receptiegebouw en sanitairgebouw. De ruimte die overblijft kan worden ingezet voor het primaire product: overnachtingsplaatsen.

NIEUWE ARCHITECTUUR VOOR CAMPING EN VAKANTIEPARK DELFTSE HOUT

Het ontwerp, de realisatie en de nieuwbouw van zowel het receptiegebouw, als het sanitair en de bedrijfswoning bieden de mogelijkheid tot vernieuwing. Ook de sloop van bestaande facilitaire gebouwen draagt hieraan bij. Er wordt zo gekozen voor een compleet vernieuwde architectuur voor het recreatiepark. De architectuur en het ontwerp kenmerken zich door een stijl die past bij de locatie, namelijk op de grens van stad en landschap. Het is een stijl die past bij de gast, die primair komt voor een bezoek aan de historische stadskern van Delft.

Maak in jullie ontwerp gebruik van materialen die verwijzen naar het landschap en de historie van Delft,” luidde de opdracht.

De architectuur en het ontwerp van zowel het sanitairgebouw, als het receptiegebouw worden gedomineerd door markante dakvormen. Verfijnd gedetailleerd, passend bij de verfijning van de historische gebouwen van Delft. Een kleinschalig gebaar, passend bij het landschappelijke karakter van de plek. De gebouwen zijn ruim en ruimtelijk vanbinnen, waardoor je als bezoeker je echt welkom voelt (nooit opgesloten). De opdracht aan ons als architect en adviseur luidde: gebruik materialen verwijzend naar zowel het landschappelijk karakter als naar de historie van het Delfts Blauw.

EEN NIEUWE ENTREE

Het receptiegebouw vervult een belangrijke rol op een camping. De receptie is immers de eerste plek van contact met uw gast. Een eerste indruk voor de vakantie. Een van de uitgangspunten van het project was daarom de entree te verplaatsen naar een punt dichter bij de kern van Delft en dichter bij de omliggende voorzieningen in de omgeving. Hierdoor werd zowel de zichtbaarheid als bereikbaarheid van het vakantiepark vergroot.

FACET Ruimtedenkers - Vakantiepark Delftse Hout - verrassend veelzijdig

Bij deze nieuwe entree werd ook een nieuw receptiegebouw ontworpen en gerealiseerd. Markant vooraan op het park. In dit gebouw wordt de ontvangst gecombineerd met de backoffice en een compacte winkel.

KWALITATIEF EN HYGIËNISCH SANITAIR OP DELFTSE HOUT

Het sanitairgebouw is functioneel gezien het hart van de camping geworden. Het moet natuurlijk hygiënisch zijn, voldoende privacy bieden en praktisch zijn in onderhoud. Maar natuurlijk is het sanitairgebouw ook meer dan dat! Gasten maken er dagelijks gebruik van en is het ook een plek van ontmoeting en sociaal contact.

We creëerden ruime gangen, met overzicht en doorzicht. Goede materialen, waarbij kunststoffen zoveel mogelijk werden voorkomen. Cabines, die privacy bieden, ook tot op de vloer. Goede afvoer van damp en condens door gebruik van hoge ruimten. Daarmee is het een visitekaartje van het bedrijf geworden.

De bedrijfswoning heeft geen rol voor gasten, maar moet wel passend zijn in het geheel.

EEN NIEUWE BEDRIJFSWONING

Naast een nieuw sanitairgebouw en receptiegebouw wordt ook een nieuwe bedrijfswoning gerealiseerd. De woning is eenvoudiger van vorm dan overige gebouwen, aangezien dit geen rol heeft in het faciliteren van de gasten. In materiaalgebruik is wel overeenstemming gezocht met de receptie en het sanitairgebouw, zodat geen afbreuk wordt gedaan aan het geheel.