Privé-sanitair: een kat in de zak?
We krijgen regelmatig de vraag van recreatiebedrijven of het verstandig is om te investeren in privé-sanitair. Hoewel privé-sanitair voorziet in de wensen van bepaalde doelgroepen. Een keuze van uw gast, die vaak gedreven wordt door het ontbreken van kwaliteiten in een regulier sanitairgebouw. Maar deze keuze heeft gevolgen voor de onderhoudskosten en duurzaamheid van uw recreatiepark.
En wegen deze gevolgen dan op tegen de voordelen of is het juist een oer-Nederlands poldermodel, waarin uw gast kiest voor de minst slechte oplossing. Wij zetten de afwegingen voor u op een rijtje.
MEER PRIVACY DAN IN SANITAIRGEBOUWEN
Voor sommige van uw gasten zijn er duidelijke voordelen voor privé-sanitair.
Dit is enerzijds gedreven door praktische wensen van eigen sanitair dicht bij de kampeerplek. Bijvoorbeeld voor een gezin met kleine kinderen (in de luiers) is privé-sanitair erg handig. Of wanneer je als gast ’s nachts er toch vaker uit wilt kunnen voor een kort bezoek aan het toilet. Daarnaast vind niet iedereen het prettig om een grote afstand te moeten lopen naar een sanitairgebouw. En al helemaal niet met een wc-rol onder de arm.
Anderzijds gaat de keuze voor privé-sanitair ook over de beperkte uitstraling en beleving in (oudere) anonieme sanitairgebouwen. Alles is praktisch ingericht. Met eenvoudige klapdeurtjes, kunststof schotjes, meerdere toiletten en douches in een (lange) rij en grote ruimte onder de scheidingswandjes is alles vaak volledig ingericht op het efficiënt kunnen reinigen en onderhouden van het gebouw.
Uw gast wil niet de teenslippers van de buurman zien, wanneer hij/zij op het toilet zit. Of de zeep en haren van de naastgelegen douche voorbij zien drijven. Om over de geurtjes nog maar te zwijgen. Uw gast wil eenzelfde uitstraling en beleving als de badkamer thuis!
EFFICIENCY VERSUS VAKANTIEBELEVING
Maar aan het realiseren van privé-sanitair kleven ook een aantal nadelen. Deze nadelen worden wat ons betreft nog wel eens onderschat.
Het is niet eenvoudig om op basis van de investering per kampeerplek te concurreren met een centraal sanitairgebouw. Dit betekent vaak dat de keuze valt op een prefab unit, die seriematig gebouwd kan worden. Hierbij is het budget meestal leidend voor de toegepaste materialen en installaties. De rekening voor een te lage investering betaalt u dan over 10 jaar, wanneer de voorziening verouderd is en afbreuk doet aan de kampeerbeleving.
Veel ondernemers gaan ervan uit dat gasten hun eigen privé-sanitair schoonhouden. Dit zou voor u als ondernemer een kostenbesparing betekenen. Wat ons betreft een misplaatste drang naar efficiency. Uw gast komt voor een vakantiebeleving; daar hoort het zelf reinigen van zijn sanitair niet bij. Sterker nog, het kan een afbreuk doen aan het vakantiegevoel. Bovendien zijn er gasten die uw sanitair niet op het door u gewenste niveau onderhouden. Het gevolg is dat u extra handelingen nodig heeft, om nieuwe gasten op de juiste wijze te kunnen ontvangen.
Iedere sanitaire groep van 1 tot 4 eenheden heeft haar eigen warmwaterinstallatie en aansluitingen op het gas-, water- en rioleringsnet van de camping. Al deze aanvullende infrastructuur en installaties zorgen voor extra onderhoudskosten.
In een sanitairgebouw biedt u 1 toilet per 10 plekken en 1 douche per 20 plekken. Dit is vriendelijker voor het milieu dan 1 toilet en 1 douche per plek. Daarnaast verbruikt een centrale warmwaterinstallatie minder energie dan afzonderlijke installaties. Dit maakt de ecologische voetafdruk van privé-sanitair vele malen groter dan van een centraal gelegen sanitairgebouw. En dat gaat u merken. Niet alleen vanwege het groeiende milieubewustzijn van uw gasten, maar ook wegens het overheidsbeleid, dat duurzaamheid steeds meer bevordert.
KIES VOOR KWALITEIT EN BELEVING ALS THUIS
Juist door het ontbreken van privacy en beleving in reguliere sanitairgebouwen kiezen veel gasten voor privésanitair. Het anonieme sanitairgebouw met klapdeuren, schaamschotjes en traditionele kleedhokjes sluit niet langer aan bij de behoefte van uw gasten.
Zorg in plaats daarvan voor bouwvormen en materialen die passen bij uw park en de omgeving. En maak keuzes voor voldoende privacy in het gebouw en een kwalitatieve uitstraling van de materialen. En maak gebruik van glas, zodat er voldoende zonlicht naar binnen valt. Natuurlijk moeten we rekening houden met aspecten als vochthuishouding (zie blog grootste problemen in sanitairgebouwen). Zo biedt u gasten meer comfort en krijgt uw sanitairgebouw een aantrekkelijke uitstraling. Terwijl het energieverbruik én de onderhoudskosten beperkt blijven door de gedeelde installatie en infrastructuur.
Om de loopafstanden te verkorten, kunt u meerdere kleine sanitairgebouwen plaatsen, optimaal verdeeld over het terrein. Natuurlijk is dit minder efficiënt dan een paar grotere toiletgebouwen, maar deze kleinschaligheid dichter bij de plek wordt door uw gast positief gewaardeerd. En wanneer we het dan toch vergelijk met privé-sanitair, dan vraagt dit om een kleinere investering per kampeerplek, minder energieverbruik en lagere onderhoudskosten.