Recreatiebedrijven hebben impact op de directe omgeving. Het komt voor dat deze impact door de directe gemeenschap als negatief wordt ervaren. Inwoners kunnen zich ergeren aan de recreanten. Desondanks is het ook belangrijk te erkennen dat recreatiebedrijven kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van een gemeenschap. Een simpel voorbeeld is de plaats Renesse die veelal draait op het toerisme en de daaruit vloeiende faciliteiten.
Bij FACET begrijpen we het belang van het beoordelen van de impact van recreatiebedrijven op hun omgeving en het vergroten van het maatschappelijk draagvlak. We streven ernaar om recreatiebedrijven te integreren in hun omgeving en ervoor te zorgen dat ze hand in hand gaan met het landschap. Hoewel recreatie en landschap vaak als tegenpolen worden gezien, is het mogelijk om ze elkaar te laten versterken.
Er zijn twee richtingen om deze relatie te benaderen, namelijk van intern naar extern (de gast ervaart de natuur direct op het park) en van extern naar intern (wat draagt het recreatiepark bij aan de natuur?).
Bij het ontwerpen van onze plannen onderzoeken we de impact die een recreatiebedrijf heeft op haar omgeving. Het uiteindelijke doel is om binnen het plan een recreatiebedrijf neer te zetten die bijdraagt aan het landschap, de natuur en de gemeenschap.