FILM: Nieuw centrum- en sanitairgebouw bij Strandcamping Zuidduinen. Een gebouw in harmonie met duurzaamheid en natuur
Enkele maanden geleden is het nieuwe centrum- en sanitairgebouw bij Strandcamping Zuidduinen opgeleverd en wordt nu met volle tevredenheid in gebruik genomen. Het gebouwontwerp en de daadwerkelijke uitvoering van de bouw waren volledig ondergebracht bij FACET. We spraken met Rozemarijn Dees, eigenaar van Strandcamping Zuidduinen, Annemiek Scheepers, architect bij FACET, en Arjan Wanders, BIM-coördinator bij FACET, over de totstandkoming van het project, het bouwproces en het uiteindelijke resultaat.
Een bedrijf in een Natura 2000-gebied
Strandcamping Zuidduinen ligt midden in een Natura 2000-gebied, waar de natuur een centrale rol speelt. “Het is belangrijk om goed voor de natuur te zorgen, daarom hebben we gekozen voor een gebouw dat niet alleen perfect in de omgeving past, maar ook duurzaam is gebouwd. We zijn van het gas af gegaan, er zijn duurzame materialen gebruikt en zonnepanelen geïnstalleerd”, zegt Rozemarijn.
In eerste instantie was mijn plan om de bestaande gebouwen te renoveren. Maar tijdens de gesprekken met FACET kwamen we erachter dat nieuwbouw een veel betere optie was, aldus Rozemarijn.
Nieuwbouw een betere optie
In 2020 nam Rozemarijn Dees de camping over. De bestaande gebouwen waren verouderd en inefficiënt ingedeeld. “In eerste instantie was mijn plan om de bestaande gebouwen te renoveren. Maar tijdens de gesprekken met FACET kwamen we erachter dat nieuwbouw een veel betere optie was’’, aldus Rozemarijn.
Een compact en doordacht ontwerp
Annemiek Scheepers, architect bij FACET, legt uit: “Als FACET vinden we het belangrijk om een sterke visie te ontwikkelen voor het gebied en de opgave. In de oude situatie zagen we veel verouderde gebouwen en leegstaand vastgoed, met een rommelige logistiek en routing. We misten de karakteristieke openheid en ruimtelijkheid van de duinen. Daarom hadden we in het nieuwe ontwerp verschillende functies over elkaar heen geplaatst, wat resulteerde in een compacte footprint. Dit bood meerdere voordelen: meer natuur rondom het gebouw realiseren en extra kampeerplekken op het park.”
Bouwbegeleiding
FACET nam ook de bouwbegeleiding op zich. “Er is gewerkt met een bouwteam en we hebben meerdere vergaderingen op locatie gehouden. Dit was erg prettig,” aldus Rozemarijn.
Voor het bouwproces is het erg belangrijk dat de bouwpartners goed op elkaar zijn ingespeeld. Arjan Wanders, BIM-coördinator bij FACET, vult aan: “Binnen de recreatiebranche bouwen we tijdens het laagseizoen, wat betekent dat we in een korte tijdspanne geen fouten kunnen veroorloven, omdat het recreatiebedrijf in het voorjaar weer open moet. Het ontwerpen van een gebouw doen we in BIM. Als coördinator houd ik toezicht op zowel het technische als het esthetische aspect van het werk. In overleg met de architect kunnen we het ontwerp verfijnen zodat het beste resultaat voor de klant wordt bereikt.”
Flexibel en functioneel
Het nieuwe gebouw biedt een grote, open ruimte waar de receptie en de winkel samenkomen. “Vanuit hier heb je ook zicht op de horeca. Dus wanneer het rustiger is bij de receptie en drukker bij de horeca, kan er makkelijk worden geschakeld tussen deze twee faciliteiten’’, vertelt Rozemarijn. Deze functie zorgt voor flexibiliteit en wendbaarheid. Zo kan gedurende het seizoen het personeel optimaal worden ingezet.
Door de functies over elkaar heen te schuiven, is er ruimte gecreëerd voor een groot terras op hoogte, met een prachtig uitzicht over de duinen en de zee. “Voor de ondernemer is het een bijkomend voordeel dat er continu toezicht is op het werkgebied”, voegt Annemiek toe.
Trots op het resultaat
Rozemarijn sluit af: “Het meest trots ben ik op het feit dat het pand prachtig opgaat in de omgeving. Dit hoor ik ook vaak terug van onze gasten. Waar je voorheen binnenkwam in een soort straatje omringd door gebouwen, zie je nu links de duinen en rechts een gebouw dat hier volledig in past. Het is echt af.”
Wil je het resultaat met eigen ogen zien? Bekijk dan onderstaande film.