22 juli 2022 5 min. Toekomstvisie

CAMPING SI-ES-AN: EEN DUURZAME TOEKOMST

Camping Si-Es-An is al jaren eigendom van de familie Snoek. Het bedrijf in Balkbrug is gelegen in het unieke Reestdal gebied. De camping is door de jaren heen gefaseerd gegroeid en maakt zich op voor een duurzame toekomst. Dat gebeurt mede door de overname van het recreatiepark. Dochter Willeke en schoonzoon Jarno nemen namelijk het bedrijf over. Met hun frisse blik willen zij Si-Es-An klaarstomen voor later.

Vaak zijn bedrijfsovernames lastig. Enerzijds omdat het gaat over afscheid nemen van hetgeen met liefde is opgebouwd. Anderzijds omdat het gaat over het accepteren dat een nieuwe generatie andere keuzes maakt. Te vaak zien we dat (recreatie)ondernemers ‘te lang’ wachten met het oriënteren naar een geschikte opvolger. Ze zijn vaak bang voor verandering. Maar eveneens terughoudend om nog investeringen te doen. Het gevolg: ‘stilstand’. En dat heeft in veel gevallen een negatief effect op het bedrijf.

Respect en inlevingsvermogen bij zowel de nieuwe als oude generatie zijn de sleutel geweest tot succes.

GEEF HET STOKJE OP TIJD DOOR

De familie Snoek pakte het met Si-Es-An anders aan. Willeke en Jarno werden al vroeg bij het bedrijf betrokken. Zij werden meegenomen in investeringen en veranderingen. Ze werden bijna onderdeel van de toekomstvisie. Geleidelijk werd het bedrijf zo overgedragen en inmiddels is de jonge generatie geheel eigenaar. Terugkijkend een waardevol proces, waarbij respect en inlevingsvermogen voor de inbreng van eenieder de sleutel is geweest tot succes.

DE TOEKOMSTVISIE VAN CAMPING SI-ES-AN

De frisse wind zorgt inderdaad voor andere keuzes. In een intensief traject zijn we samen op zoek gegaan naar de toekomst van het bedrijf, welke is verwoord in een toekomstvisie. Hierbij is de keuze gemaakt om het ‘Reestdal’ nog duidelijker te profileren en in te zetten op de ‘groene camping of natuurcamping’. De bestaande langgerekte toeristische velden worden ingeruild voor een natuurveld, waarin recreanten te gast zijn. Een unieke beleving van natuur en heide, dat vanuit het naastgelegen landgoed op het park wordt gebracht. Hierbij wordt actief samengewerkt met de natuurinformatiecentrum de Wheem. Het kenmerkende krekenlandschap van ‘de Reest’ is hierin krachtig nagebootst.

CIRCULAIR RECEPTIEGEBOUW EN HORECA

De ontvangst van de recreanten en gasten is verplaatst naar de voorzijde van de camping, waar tevens de mogelijkheid is voor een theeschenkerij. Een uitstekend voorbeeld van de receptie van de toekomst. Een pleisterplaats voor zowel campinggasten als omwonenden, is het lokale restaurant met streekproducten.

Het ontwerp van het receptiegebouw en de kleinschalige horeca is eenvoudig, circulair en natuur-inclusief. Als architect hebben we het entreegebouw met zijn omgeving verbonden. Door de impact gering te houden, ontstaat de waarde-creatie.

De kleinschaligheid van de camping wordt maximaal ingezet in het nieuwe terreinontwerp.

FACET Ruimtedenkers - Camping Si-Es-An

HET TERREIN EEN NIEUW LEVEN INBLAZEN

Het terrein, dat in twee fases is gerevitaliseerd, kent een deel vaste plekken en een deel toeristisch kamperen. De twee delen zijn in ons vernieuwde terreinontwerp gesplitst en hebben beide een eigen toegang. Hierdoor wordt de kleinschaligheid van de camping maximaal ingezet.

De oude generatie is nog dagelijks aanwezig om te ondersteunen bij werkzaamheden. Vol enthousiasme werken ze mee in de frisse wind die dé duurzame toekomst vormt voor het familiebedrijf.