26 juli 2022 5 min.

ZWEMBAD VERBOUWEN: 5 TIPS

Dat specialistische kennis noodzakelijk is bij de (ver)bouw van zwembaden, schreven we al in ons blog: 3 grootste problemen bij overdekte zwembaden. Weet u waar u precies op moet letten bij de plannen voor de realisatie of renovatie van een zwembad? Wij zetten de belangrijkste tips voor u uiteen:

Tip 1: start bij een juist ontwerp, om condensatie in de buitengevel te voorkomen

Condensatie in de buitengevel wordt in de toekomst alleen maar groter, wanneer er steeds hogere energie-eisen aan overdekte zwembaden worden gesteld. Als gevolg daarvan neemt de kans op condensatie in de gevel ook significant toe. Om dit adequaat te voorkomen, betekent dat in het ontwerp al duidelijke en functionele keuzes gemaakt moeten worden, die voorkomen dat er kwetsbare details ontstaan en de dampdichtheid niet meer kan worden gegarandeerd.

FACET - Vakantiepark Sint Maartenszee - toekomstgerichte exploitatie

Tip 2: kies voor materialen die tegen chloordampen kunnen

In een eerder blog schreven we al over verkeerd materiaalgebruik, met rvs in het bijzonder (denk aan systeemplafond, ophangingen en rvs-bouten). Roestvast staal bestaat uit verschillende legeringen, die op een verschillende mate bestand zijn tegen het agressieve chloormilieu. Zoals ook uit onze blog blijkt, is klakkeloos toepassen van rvs dan ook niet aan te bevelen. In sommige gevallen is het zelfs erg gevaarlijk. Gebruik in deze situaties verzinkt staal, in plaats van RVS.

Tip 3: ga slim om met glazen gevels

Eigenlijk is niets fijner in een zwembadzaal dan gevels met veel glas en zonlicht. Zo heeft uw gast een subtropisch buitengevoel. Een keerzijde van glas is dat het energie verliest. Daarnaast zorgt veel glas (met name in de zuidgevel) voor overmatige opwarming van het bassin, met als gevolg dat verdamping van het water aan de oppervlakte wordt gestimuleerd. Dit is niet wenselijk voor zowel de luchtbehandeling als het bassinwater. Beter is het dat zonlicht daarom niet rechtstreeks op het wateroppervlak schijnt. Hier kan niet altijd rekening mee gehouden worden. Echter kan dit wel zoveel mogelijk worden beperkt, door te werken met bijvoorbeeld een schaduwdoek of zonwering. Het beste is om bij de bouw van een zwembad rekening te houden met de stand van de zon.

Praktijkvoorbeeld: nieuwbouw circulair zwembad bij Camping en Vakantiepark Ons Buiten

Tip 4: een goede luchtbehandeling

Het belang van een goede luchtbehandeling omschreven we al in het vorige blog. De truc is om de luchtcirculatie in de zwembadzaal op een zodanige manier vorm te geven, dat het verdampingsproces wordt geminimaliseerd. Dit betekent dat de inblaaslucht voor de lucht in de ruimte naar beneden gedrukt moet worden. Gunstig bijeffect is dat u veel preciezer de temperatuur in de ruimte kunt bepalen. Daarnaast betekent het voorkomen van verdamping dat ook de belasting op de luchtbehandelingskast wordt verminderd en dat er ook minder (verwarmd) water in het bassin gebracht hoeft te worden.

Tip 5: gebruik tegellijm in plaats van cement

Wist u dat het cement reageert op het chloor in het zwemwater? Een te hoog chloorgehalte in het water kan als gevolg hebben dat cement en beton bros wordt. Het gevolg hiervan voor u, is dat tegelwerk loslaat. Wanneer eenmaal een aantal tegels loslaat, kunt u er van op aan dat dit een continue proces is voor de komende jaren. Hiervoor is maar één oplossing: renovatie van het bassin, waarbij tegellijm wordt gebruikt die voldoende bestand is tegen het agressieve chloor.

Daarnaast kan de wand van uw bufferkelder poreus worden als gevolg van het ‘invreten’ van het chloor. U ziet dit door het aankoeken van viezigheid aan de wand. “Op zich niet erg,” denkt u misschien. Maar het invreten van het chloor heeft ook effect op de kwaliteit van het water. Met andere woorden, uw installatie moet extra hard werken om het water op de juiste kwaliteit te krijgen.

FACET Ruimtedenkers - de Krim Texel - beeldkwaliteitsvisie

Contact opnemen

Bent u recreatieondernemer en is uw zwembad toe aan groot onderhoud? Heeft u nog geen zwembad en overweegt u er één aan te schaffen? Neem dan contact met ons op. Wij hebben jarenlange ervaring in de ontwikkeling van een zwembad op recreatieparken. Een goed begin is het halve werk: u gunt uzelf jarenlang plezier van het zwembad!

Over Johan

Nieuwe ontwikkelingen signaleren, vooruit kijken, uitzoomen en onderzoeken wat nodig en relevant is voor uw vraag. Dit is waar mijn passie ligt. Verrassen en inspireren met creatieve, functionele concepten en ontwerpen. Toekomstgericht, strategisch en doelgroepgericht.