22 november 2024 5 min.

Het sanitairgebouw van de toekomst: meer dan alleen functionaliteit

In de recreatiesector zijn sanitairunits al jaren een vertrouwde keuze. Vaak prefab geproduceerd en eenvoudig te plaatsen, vormden deze units een praktische oplossing voor recreatieondernemers. Toch komt er nu een duidelijke verschuiving in de wensen van de moderne gast, een verandering die niet langer kan worden genegeerd. Waar vroeger een sanitairunit slechts functioneel hoefde te zijn, verwachten gasten in bijna alle kwadranten van de leefstijlvinder tegenwoordig meer: duurzaamheid, esthetiek en een volledige beleving.

Visie op standaard prefab-units

De prefab-units, vaak gemaakt van polyester en andere milieubelastende materialen, zijn in veel recreatiebedrijven nog steeds de standaard. Hoewel ze eenvoudig te plaatsen zijn en een helder kostenplaatje bieden, schiet deze oplossing tekort in de ogen van de hedendaagse gast. Polyester heeft zijn hoogtijdagen gehad en wordt nu vaak geassocieerd met milieu-impact en verouderde uitstraling. Daarnaast bieden de units ook niet meer de privacy waar de huidige gast om vraagt.
Scheidingswandjes in prefab-units, die aan de boven- en onderzijde open zijn, versterken dit probleem. Ze laten geluid door, zorgen ervoor dat douchewater met sop en haren eronderdoor spoelt, en bieden zelfs mogelijkheden om eenvoudig foto’s te maken. Deze aspecten ondermijnen het gevoel van hygiëne, veiligheid en privacy van de gast.

Voor de toekomst is een omslag nodig naar kwalitatief hoogwaardige gebouwen, met duurzame en luxe materialen die inspelen op de behoefte aan een prettige, natuurlijke omgeving. Waar de prefab-unit op de korte termijn misschien financieel aantrekkelijk lijkt, kan een op maat gebouwd sanitairgebouw met duurzame constructies en afwerkingen op de lange termijn kostenbesparender uitpakken en meer aansluiten bij wat gasten verwachten.

Een kwalitatief sanitairgebouw biedt bovendien meer hoogte, wat cruciaal is voor het afvoeren van waterdamp. Bij prefab-units, met hun lage plafonds, condenseert waterdamp snel op het plafond. Dit leidt tot druppels die op gebruikers neerslaan en versterkt het gevoel van mindere hygiëne. Daarnaast zorgt de geringe hoogte, gecombineerd met polyester materialen, voor temperatuurverschillen. Hierdoor warmen prefab-units op zomerse dagen extreem op, wat onaangename luchtjes versnelt.

sanitairgebouw van de toekomst Delftse Hout

Een nieuwe kijk voor recreatieondernemers

Het is tijd dat recreatieondernemers anders naar het sanitairgebouw gaan kijken. Wat vroeger vooral gezien werd als een praktische voorziening op het terrein, vormt nu een integraal deel van de gastbeleving. Dit gebouw is niet slechts een locatie voor een snel bezoek, maar een plek waar gasten tijdens hun verblijf meerdere keren per dag gebruik van maken. Om een echt aantrekkelijke verblijfservaring te bieden, moet de ondernemer het sanitairgebouw centraal in de gastreis plaatsen en het daarop aanpassen.

Zo kan een sanitairgebouw een ‘recreatieve hub’ worden, met voorzieningen die verder gaan dan enkel douches en toiletten. Door bijvoorbeeld een speelplaats voor kinderen te combineren met de ruimte voor was- of afwasvoorzieningen, kunnen ouders ontspannen hun taken doen terwijl kinderen veilig dichtbij kunnen spelen. Ook het combineren van een zwembad bij het sanitairgebouw biedt voordelen. Zo kan energie-efficiëntie worden geoptimaliseerd door dezelfde warmte- en waterinstallaties te gebruiken. Dit centraal georganiseerde gebouw biedt niet alleen een betere beleving, maar maakt ook flexibel energiebeheer mogelijk en vermindert de impact op het milieu. In tegenstelling tot prefab-units, die een eenvoudige en vaste indeling hebben, biedt een gebouwd sanitairgebouw veel meer mogelijkheden. Met zichtlijnen en doordachte ontwerpen kan het gebouw een naadloos onderdeel worden van de omgeving en zelfs een hotspot vormen binnen de touchpoints van de gast.

FACET Ruimtedenkers - Vakantiepark Delftse Hout - sanitair - architect

Een stap naar duurzaamheid en beleving

Een centraal en duurzaam ingericht sanitairgebouw biedt nog meer voordelen op het gebied van energiebeheer. Door wateropslag, warmtepompen en zonne-energie slim te integreren, kan de warmwaterbehoefte efficiënt worden geregeld, bijvoorbeeld door tijdens de dag warm water op te slaan voor het piekgebruik ’s avonds.

Seizoensgebonden gebruik

Het nieuwe sanitairgebouw kan daarnaast inspelen op veranderende capaciteitsbehoeften gedurende het jaar. Door de opzet van meerdere kleinere gebouwen over het terrein, kunnen beheerders inspelen op het seizoensgebonden gebruik. Dit maakt het mogelijk om tijdens schouderseizoenen alleen een beperkte faciliteit open te houden en de energiebehoefte en kosten naar beneden te brengen, doordat alleen de benodigde gebouwen worden verwarmd en onderhouden.

FACET Ruimtedenkers - Vakantiepark Delftse Hout - sanitair

Beleving en privacy centraal

In de recreatiesector zijn de eisen en wensen van gasten veranderd. Ze verwachten steeds vaker privacy en luxe, elementen die vroeger niet vanzelfsprekend waren in een sanitairgebouw. In het sanitairgebouw van de toekomst wordt daarom ingezet op ruimtelijke scheiding, waarbij douches en toiletten meer privacy bieden. Openingen onder deuren of gedeelde ruimtes die geluid doorlaten, zijn uit den boze. Het nieuwe sanitairgebouw biedt ruimte voor een hotelgevoel en sfeer.

Een ander voordeel van een gebouwd sanitairgebouw is dat het flexibel kan worden aangepast aan veranderende behoeften of trends. Denk hierbij aan een modulaire opzet waarin faciliteiten zoals douches, wastafels en toiletten op maat kunnen worden geplaatst. Dit biedt meer vrijheid in de inrichting en voorkomt de starre indeling die prefab-units kenmerkt.

Samen innoveren?

Het sanitairgebouw van de toekomst speelt een cruciale rol in de recreatiebeleving en bedrijfsvoering van morgen. Door in te zetten op flexibiliteit, duurzaamheid en de beleving van de gast, bieden moderne sanitairgebouwen ondernemers de kans om niet alleen kosten te besparen, maar ook de kwaliteit van hun faciliteiten naar een hoger niveau te tillen. Dit gebouwtype vormt daarmee de ideale combinatie van comfort voor de gast en een duurzame en efficiënte oplossing voor de exploitant.

Heb jij plannen voor de toekomst? Laat je dan altijd goed adviseren door een expert! De specialisten van FACET staan startklaar.

Over Bob

Ondernemers in de vrijetijdssector begeleiden de volgende stap te zetten naar een toekomstbestendige onderneming, is mijn doel. Ik vraag graag door, om te komen tot de kern. Mijn aanpak kenmerkt in; abstract denken en onderzoek (visie) en dit vertalen naar duidelijke en concrete ingrepen (actie).