DE BOUW VAN EEN NIEUW ZWEMBAD BIJ VAKANTIEPARK KONINGSHOF: focus op bouwfysica en duurzaamheid
Het oude zwembad van Vakantiepark Koningshof stamde uit 2001 en was niet energie-efficiënt. Pim Kromhout, mede-eigenaar van het vakantiepark, zag de noodzaak voor een volledige renovatie te gaan. Nadat de recreatie architecten van FACET het definitieve ontwerp voor het nieuwe zwembad hadden afgerond, kregen zij ook de verantwoordelijkheid voor de begeleiding en uitvoering van de bouw.
In gesprek met Pim Kromhout, mede-eigenaar van Vakantiepark Koningshof en Rob Schoonenberg, projectmanager bij FACET gaan we dieper in op het proces.
Een specialisme: de juiste bouwfysica
De juiste aandacht voor bouwfysica is voor veel bouwbedrijven al een uitdaging bij reguliere gebouwen, laat staan het neerzetten van een zwembad gebouw. ‘’Bij het bouwen van een zwembad moet dit tot achter de komma kloppen. Het allerbelangrijkste aspect bij het bouwen van een dusdanig zwembad is de dampremming,” aldus Rob Schoonenberg, projectmanager bij FACET.
Na het uitrollen van een definitief gebouwontwerp, wordt er een projectmanager van FACET ingeschakeld om de begeleiding van de bouw tot zich te nemen. ”Ik ga kijken wat er nodig is om een bouwvergunning aan te vragen. Dit houdt in een vooroverleg met de gemeente en het uitvoeren van een vooronderzoek, maar ook het opzetten van een bouwteam”, zegt Rob.
Volledig ontzorgt
Het realiseren van een nieuw gebouw vergt veel kennis en expertise. De specialisten van FACET nemen deze zorg voor recreatieondernemers uit handen. ”Ik ben zelf een recreatieondernemer, geen bouwer. Het is dan wel erg fijn dat iemand een ‘helicopterview’ houdt”, zegt Pim. Bovendien vindt tweewekelijks een bouwvergadering plaats om de voortgang en eventuele problemen te bespreken.
”Daarnaast is een onderdeel van het proces kosten te bewaken. Tijdens de uitvoer van de bouw kunnen er altijd onvoorziene omstandigheden op treden of de wens van de opdrachtgever veranderd. Het is dan aan ons om te waken dat deze kosten binnen proporties blijven”, vertelt Rob.
Ik ben zelf een recreatieondernemer, geen bouwer. Het is dan wel erg fijn dat iemand een ‘helicopterview’ houdt, zegt Pim Kromhout – eigenaar Vakantiepark Koningshof
De juiste combinatie tussen een architect en een adviseur voor de recreatiebranche
”De kracht van een succesvolle oplevering is dat niet alleen de mensen in het bouwteam, maar ook de mensen die buiten op de bouwplaats het werk moeten maken, dat we die meekrijgen in het verhaal en dat die daar achter staan”, zegt Rob trots.
Benieuwd naar wat er allemaal komt kijken bij de begeleiding en uitvoer van de bouw? Bekijk dan onderstaande video.