26 juli 2022 5 min.

HET BELANG VAN EEN ACTIEVE VVE OP RECREATIEPARKEN

De vereniging van eigenaren (VvE) op recreatieparken krijgt niet altijd de aandacht die nodig is voor een duurzame exploitatie. Vaak merken we dat aan het tijdelijk karakter van recreatie. Door dat tijdelijke, is er nauwelijks oog voor het gemeenschappelijke geheel. Het gevolg is een slapende VvE. Het gevolg is dan vaak dat de kwaliteit van zowel gezamenlijke als privé gedeelten van het park achteruit gaan. Dit komt de economische waarde niet ten goede.

In dit artikel vertellen wij u graag meer over het belang van een actieve VvE op recreatieparken en gaan dieper in op:

  • Wat is een vereniging van Eigenaren?
  • Technisch VvE beheer in de recreatiebranche
  • De problemen bij een slapende VvE
  • Wat is het voordeel van een actief VvE?
  • Het belang van een duidelijke toekomstvisie
FACET Ruimtedenkers - de Krim Texel - beeldkwaliteitsvisie

Wat is een Vereniging van Eigenaren?

Een Vereniging van Eigenaren (Vve) op een vakantiepark is, zoals de naam al zegt: een vereniging van de eigenaren van de vakantiewoningen op het recreatiepark. Bij recreatieparken die zijn gesplitst in appartementsrechten, zijn alle eigenaren op het recreatiepark gezamenlijk eigenaar. Elke eigenaar heeft vervolgens een privégedeelte op het park. Dat is dan zijn of haar recreatiewoning. De gemeenschappelijke voorzieningen op het park –zoals de wegen, het groen, het water en in sommige gevallen ook het zwembad, de speeltuin, de receptie etc.– zijn bij een splitsing in appartementsrechten van alle eigenaren gezamenlijk. Wanneer het recreatiepark in appartementsrechten is gesplitst wordt men bij de aankoop van een recreatiewoning, automatisch lid van de VvE op het recreatiepark. Het doel van de VvE is zorgen dat de gezamenlijke belangen en onderhoud geborgd worden.

Met een actieve VvE zijn de belangen en het onderhoud duidelijk inzichtelijk. Hiermee blijft het eigendom in goede conditie voor een duurzame en toekomstgerichte exploitatie.

Technisch VvE Beheer in de recreatiebranche

Inzicht in onderhoudskosten en een juiste uitvoering van werkzaamheden, is van essentieel belang. Dit noemen we het technische beheer van de VvE. Een meerjaren onderhoudsbegroting met planning (MJOP), geeft inzicht in de onderhoudsbehoefte. Dit zijn doorrekeningen op financiële en planmatige basis, voor de komende 25 jaar. Hierin worden reserveringen gedaan voor het toekomstige onderhoud. Elk lid van de VvE krijgt zo inzicht en brengt jaarlijks een gelijk deel in.

In dit beheer van de VvE op recreatieparken, is ook ruimte om te kijken naar toekomstplannen. Een visie voor de lange termijn. En duurzame exploitatie. Wanneer dit niet (jaarlijks) gebeurt verpaupert het volledige park binnen no time, is onze ervaring.

Bij een slapende VvE zien we vaak dat het park verpaupert. Het vervolg is dat recreanten de weg naar het park niet meer weten te vinden.

FACET Ruimtedenkers - de Krim Texel - beeldkwaliteitsvisie

De problemen bij een slapende VvE

Wanneer een VvE niet regelmatig vergadert en duidelijke afspraken maakt, wordt het park niet onderhouden. De meest voorkomende problemen die we zien bij een slapende VvE op recreatieparken:

  • De gemeenschappelijke ruimten worden niet goed onderhouden en verpauperen;
  • Er wordt niet goed op de financiën gelet: bij komend onderhoud zijn er mogelijk geen financiële middelen;
  • De kwaliteit van het park gaat achteruit waardoor de recreanten de weg naar het park niet meer weten te vinden;
  • De VvE komt op een moment wel tot leven, maar dan is het vaak te laat. Het onderhoud is zo achterstallig dat het bakken met geld gaat kosten én het duurt jarenlang voordat het park weer onderhouden is;
  • Als de imagoschade er eenmaal is, duurt het járen voordat dit weer is rechtgetrokken.

Het voordeel van een actieve VvE

Wanneer we spreken over een actieve VvE, dan zijn er duidelijke afspraken over het beheer, gebruik en het onderhoud op een recreatiepark. Er wordt dan door een gekozen bestuur, hieraan actief uitvoering gegeven. Dit noemen we het administratief beheer. Elk lid van de VvE is gebaat bij de juiste kwaliteit van zowel het privégedeelte als het gezamenlijke. Dit zorgt voor een marktconform recreatiepark, waarbij de financiële waarde van de eigendommen blijft geborgd. Voor zowel de eigenaar van het park als eigenaren van de vakantiewoningen is dit natuurlijk gunstig.

Het belang van een duidelijke toekomstvisie

Met een duidelijke toekomstvisie biedt de VvE duidelijkheid en inzicht. Uw eigendommen én de gemeenschappelijke ruimtes blijven in topvorm. Hierdoor beleeft u zelf meer plezier van uw recreatiewoning. Wilt u meer informatie over een duurzame en toekomstgerichte exploitatie? FACET is dé kennispartner van zowel HiswaRecron als Recread. Wij kennen de dynamiek van VvE’s op recreatieparken door en door. Ook hebben wij ervaring met diverse belangenverenigingen. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Over Annemiek

De recreatiebranche is een dynamische en energieke sector. Iedere opgave, groot of klein, is een unieke puzzel. Ik vind het ontzettend leuk om te onderzoeken welke schakels er ontbreken en welke verbindingen er nog gelegd moeten worden om de recreant een sprankelende ervaring mee te geven. Natuurinclusiviteit en circulair ondernemen vormen voor mij de basis bij ieder ontwerp om te komen tot nieuwe en verrassende inzichten.