5 juli 2022 5 min. Toekomstvisie

BIJ MARTIN MAASSEN EN FACET STAAT DE TIJD NIET STIL

Het woord ‘recreatie’ komt uit de Latijnse taal. Betekenissen van dit woord zijn ‘tot jezelf komen’, ‘rust nemen’ of ‘nieuw leven’. De letterlijke vertaling van dit woord past op dit moment bij de ontwikkelingen van zowel Martin als FACET. Vanaf nu is Martin namelijk verbonden aan FACET. Tijd voor een interview met Martin over deze stap.  

Voor ondernemers in de recreatiebranche is Martin Maassen -op z’n zachtst gezegd- geen onbekende naam. Om toch het geheugen even op te frissen: Martin is bijna 25 jaar werkzaam geweest bij RECRON, dat na de fusie in 2020 opgegaan is in HISWA-RECRON. Deze netwerker is begonnen bij deze organisatie als regiomanager en was in zijn laatste werkzame jaren directeur van deze organisatie.

Recreatie = rust nemen

Rust nemen, dat is wat Martin de laatste twee jaar gedaan heeft. Hij vertelt: “Tot 2020 ben ik directeur geweest van RECRON. Daarna nog even plaatsvervangend directeur van de fusieorganisatie. De afgelopen jaren heb ik tijd genomen om mijn hobby’s op te pakken: politiek, voetbal en schrijven. Zo ben ik gemeenteraadslid van mijn woonplaats in Apeldoorn. Daarnaast ben ik voorzitter van de Apeldoornse voetbalvereniging AGOVV. Het enige wat ik nog verder wil oppakken is het schrijven van columns. Dat komt binnenkort nog. Wellicht schrijf ik straks wel voor FACET. Wie weet!”

FACET is geen architect. FACET is een visionair.

FACET en rust nemen. “Rust nemen is ook iets wat FACET tekent”, vervolgt Martin. “Ik ken FACET al een aantal jaar. Een leuke anekdote tussendoor: ik weet nog dat ik FACET als eerste kennispartner heb binnengehaald in mijn tijd bij RECRON. Een kennispartner werd je destijds niet zomaar. Alleen als een bedrijf een duidelijke bijdrage had in de ontwikkeling van de branche was dit mogelijk. In mijn ogen is FACET geen architect, maar een visionair.”

Martin vervolgt: “Wat ik mooi vind aan FACET is dat zij rust nemen in de ontwikkeling van toekomstvisies voor recreatieondernemers. Vaak zien we dat ondernemers ‘even snel’ een beslissing willen nemen en doorgaan. Bob en Johan dwingen je om eens goed naar je onderneming te kijken en naar waar je zelf staat. Naar kansen en trends. Naar je doelgroep en de ontwikkelingen daarin. FACET zorgt dat ondernemers de juiste beslissing nemen voor hun bedrijf.”

FACET Ruimtedenkers - Martin Maassen en FACET

FACET zorgt dat hun klanten de juiste beslissing nemen voor hun bedrijf. Voor het nemen van goede beslissingen moet je de tijd nemen.

Recreatie = tot jezelf komen

“Tot jezelf komen is naar mijn mening op meerdere fronten uit te leggen. Met deze job bij FACET kom ik echt helemaal bij mezelf. Het is overbodig om te zeggen dat ik de recreatiebranche door-en-door ken. De laatste twee jaar werd ik regelmatig gebeld door recreatieondernemers. Of ik niet een kop koffie wilde komen drinken om te sparren over hun onderneming. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan, luidt het gezegde. Voor mij is de overstap naar FACET dan ook meer dan logisch. Ik doe niets liever dan met recreatieondernemers in gesprek over hun toekomst.”

Ik ben al meer dan 25 jaar actief in de recreatiebranche. Bij FACET kan ik doen wat ik het allerliefste doe: met recreatieondernemer in gesprek.

“FACET zorgt ook dat ondernemers en hun onderneming bij zichzelf komen. Het mooie van FACET vind ik dat zij in hun toekomstvisies niet één plan uitwerken. Ze komen met 3 verschillende scenario’s voor de ontwikkeling van het park. Uiteindelijk wordt vaak gegaan voor een mix van deze drie visies. Een visie die exact past bij de gast en de ondernemer.”

Recreatie = nieuw leven

“Bij FACET ga ik weer doen waar ik goed in ben: verbinden. Ik help recreatieondernemers verder op weg. Een volgende stap kan dan zijn dat het park uitgebreid wordt. Dan zijn vaak overheden of natuurorganisaties betrokken. Ook zijn regelmatig subsidies beschikbaar. Vanuit FACET begeleid ik deze projecten graag, door contact te houden met alle betrokken partijen.”

“Ik breng niet letterlijk nieuw leven in FACET, continu vernieuwingen aanbrengen zit in het bloed bij dit bedrijf. Mijn komst zie ik echt als aanvulling op de expertise van het bedrijf. We kijken nu nóg beter welke expertise van ons drieën onze klant op dat moment nodig heeft.”

Team FACET Ruimtedenkers

Mijn komst zie ik echt als aanvulling op de expertise van het bedrijf.

Bob en Johan vullen aan: “We zijn continu in ontwikkeling en willen onze klanten nóg beter blijven bedienen. Martin is voor ons een aanvulling op ons hele team.”

De toekomst van de recreatiebranche

Als afsluiting: Martin, hoe zie jij de toekomst van de recreatiebranche? “Dat is een goede vraag. Ik zie drie verschillende ontwikkelingen, namelijk:

  1. De ontwikkeling dat grote ketens alleen maar groter worden houdt nog even aan. Maar uiteindelijk ‘winnen’ de familiebedrijven het. Die hebben uiteindelijk de charme van de sector.
  2. Het wordt nóg belangrijker om specifiek de doelgroepen te benaderen. Tot in detail weten wie ze zijn en waarop je in kunt spelen.
  3. De omgeving wordt belangrijker. Ook vindt de recreant van de toekomst duurzaamheid een belangrijk topic waar zij hun verblijf op uitzoeken.”

Sparren?

Vanaf september is Martin weer terug in de recreatiebranche. Sparren met Martin? Zijn nummer is onveranderd: 06-53348489. Mailen kan ook: martin@facet-aa.nl. “Bel of mail me gerust voor een afspraak, ik denk graag mee over de toekomst van jouw onderneming”.

Over