FACET architecten & adviseurs

Ventilatierichtlijnen zijn niet altijd voldoende

afzuig-ventilator

Sinds corona is de aandacht voor aerosolen sterk vergroot. Via deze zogenoemde aerosolen kunnen virusdeeltjes zich verplaatsen door de lucht en zo snel tot een besmetting komen. Meer ventileren lijkt een positief effect te hebben. Echter zijn de huidige ventilatierichtlijnen niet altijd voldoende. Met name recreatie accommodaties zijn niet altijd eenvoudig aan te passen om een grotere doorgaande ventilatie capaciteit te realiseren of te borgen. Dit vraagt van u als recreatieondernemer om uit te kijken naar alternatieven.

Onderzoek TU Delft

“Kleine ademdeeltjes in de lucht spelen een rol bij de verspreiding van het coronavirus. Dat maakt goed ventileren tot een noodzaak” https://www.tudelft.nl/stories/articles/huidige-ventilatierichtlijnen-niet-voldoende-in-de-strijd-tegen-corona.We worden ons hierdoor steeds meer bewust van vervuiling die zich in de lucht verplaatst. Dit kunnen virusdeeltjes zijn maar ook stof en bacteriën of pollen die bijvoorbeeld astma, hooikoorts en CPOD aanvallen veroorzaken.

Toepasbaarheid in recreatieobjecten

Hoewel meer ventileren een positief effect heeft, is dit in bestaande gebouwen, zoals bungalows of chalets, niet altijd eenvoudig te realiseren. Speciaal voor locaties waarbij het vergroten van de
ventilatiecapaciteit niet direct mogelijk is, zijn alternatieven ontwikkeld. Een van deze alternatieven zijn bijvoorbeeld luchtreiniging met passieve HEPA filters (circulatie) of actieve reinigers.

Concreet gaat bij passieve systeem de lucht via circulatie door een filter. In dit filter worden de opgevangen delen opgeslagen, waarna u het filter met een vaste interval moet vervangen. De actieve luchtreinigers werken met een principe van ionisatie en zijn in staat om virussen direct te doden, fijnstof en pollen te neutraliseren. Hierbij is dus geen filtervervanging noodzakelijk.

Er zijn verschillende aanbieders in de markt zoals bijvoorbeeld; www.direct-virusvrij.nl, www.viropower.com of www.trox.nl, die producten bieden voor enerzijds kleine oppervlakte, zoals
recreatieobjecten en anderzijds voor grotere oppervlakte, zoals restaurants.

Schone lucht als zekerheid aan uw gasten

Het plaatsen van luchtreinigers en het borgen van ‘schone’ lucht kan een unieke waarde zijn die u kunt bieden. Hierbij kunnen gasten die gevoelig zijn voor bijvoorbeeld hooikoorts of kampen met Astma en COPD vertrouwen dat ze bij u een prettig of zorgeloos verblijf hebben.

Door: FACET