FACET architecten & adviseurs

Toekomstvisie in de recreatiebranche

Een toekomstvisie opstellen is iets waar ondernemers in de recreatiebranche zich in de dagelijkse praktijk doorgaans niet al te veel mee bezig houden. Er zijn immers al genoeg beslissingen die van dag tot dag genomen moeten worden. Toch is het nadenken hierover erg belangrijk. Maar wat is een toekomstvisie nou precies, waarom is het relevant en wat kan er concreet mee worden gedaan? Lees in deze blog alles over het belang, de plaats in het groter geheel en wat FACET kan voor u kan betekenen met een sterke toekomstvisie voor uw onderneming. 

Toekomstvisie: wat is dat nou precies?

Een toekomstvisie houdt in een notendop in dat er een duidelijk beeld is van de toekomst en hoe deze er precies uit zou moeten zien. Veel ondernemers denken dat een goede en passende toekomstvisie alleen een noodzakelijk goed is voor MKB’ers en grote multinationals. Maar niets is minder waar! Een goede toekomstvisie dient voor alle ondernemingen, groot en klein, als stip aan de horizon waardoor de koers van de onderneming voor iedereen die hier aan verbonden is duidelijk is.

Waarom is het relevant?

Een toekomstvisie namelijk is belangrijker dan ooit. De wereld is namelijk in een rap tempo aan het veranderen en de recreatiebranche is hierop geen uitzondering. De recreant van de toekomst is niet hetzelfde als de recreant van gisteren. Bovendien is meer aandacht voor onze plek in het grotere geheel. Biobased bouwen, circulair ondernemen, klimaatneutraal en ecologisch verantwoord: er wordt met het oog op duurzaamheid van ondernemers verwacht dat er waardevolle investeringen worden gedaan. Als u als ondernemers waardevolle investeringen doet, wilt u dat deze ook daadwerkelijk toekomst en alle bijkomende eisen kunnen trotseren! 

Wat kan je met een goede toekomstvisie?

Een goede toekomstvisie werkt dus als leidraad voor de toekomst. Werken zonder duidelijke toekomstvisie brengt de nodige gevaren met zich mee. Maar veel beslissingen worden in de praktijk nu nog als losse postzegeltjes opgeplakt met als resultaat dat deze beslissingen weinig tot geen relatie hebben met de rest. Dit doet afbreuk aan de unieke waardepropositie die u als ondernemer wilt uitstralen naar de recreant. Door beslissingen af te wegen aan de hand van een krachtige toekomstvisie ontstaat er een sterke cohesie en een duidelijk verhaal die zal continueren.

We zien het vaak gebeuren. Gaandeweg worden er beslissingen genomen die op zichzelf niet zoveel impact lijken te hebben op de toekomst van uw onderneming. Moet er worden verduurzaamd? Dan worden er zonnepanelen en warmtepompen aangeschaft. Verouderde gebouwen worden stukje bij beetje opgeknapt in plaats van te kijken naar het hele plaatje. Kortom: een integrale, allesomvattende aanpak ontbreekt. 

In een kapitaalintensieve branche als de recreatiebranche is een samenhang tussen de verschillende factoren juist extra belangrijk. FACET kan uw onderneming de sturing geven waar u naar op zoek bent. Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie over onze aanpak en werkwijze. 

Door: FACET