FACET architecten & adviseurs

Receptie, sanitairgebouw en bedrijfswoning voor Vakantiepark Delftse Hout

Voor iedere ondernemer komt het moment dat het huidige gebouwen niet (meer) voldoen. Te gedateerd of eenvoudigweg niet meer passend bij uw gast of datgene u wilt uitstralen naar uw gast. Het laat niet meer zien wat de vakantie bij uw bedrijf betekent.

Ook voor Pim Meijkamp, eigenaar van Vakantiepark Delftse Hout, was dit punt bereikt. Zijn vakantiepark is gelegen op loopafstand van de historische kern van Delft. Een stad, die ieder jaar ontzettend veel (internationale) gasten trekt. Vakantiepark is de ideale uitvalsbasis voor een bezoek aan deze stad. Met veel toeristische plekken, camperplaatsen en verhuuraccommodatie is steeds meer ingezet op kort-verblijf.

Recreatieondernemer als touroperator van de omgeving

Om hierop zo goed mogelijk antwoord te geven is Pim in de afgelopen jaren actief geweest in het focussen van zijn bedrijf : Overnachting op zijn bedrijf en voor activiteiten en horeca wordt de verbinding gezocht met de omgeving. Het park wordt daarmee het startpunt voor dagactiviteiten en daarmee is het niet alleen belangrijk om de gast te enthousiasmeren voor uitdagende en passende activiteiten in de omgeving. Het is ook belangrijk om gids te zijn, de gast ontzorgen en/of zelfs de activiteiten voor de gast te organiseren. Zo is Pim, als ondernemer, meer touroperator voor zijn gast en kunt hij zich op het park vooral focussen op het verblijf.

Door deze focus in dienstverlening ontstaat er ruimte. Het bestaande horecagebouw is overbodig geworden. En er kan volledig worden ingezet op een hoogwaardig receptiegebouw en sanitairgebouw. De ruimte die overblijft kan worden ingezet voor het primaire product : overnachtingsplaatsen.

Nieuwe stijl voor Delftse Hout

Met het ontwerpen en realiseren van een nieuw receptiegebouw, sanitairgebouw en bedrijfswoning, in combinatie met de sloop van de bestaande facilitaire gebouwen, ontstaat er de mogelijkheid om een geheel nieuwe stijl te ontwikkelen voor Vakantiepark Delftse Hout. Een stijl, die past bij de locatie, namelijk op de grens van stad en landschap. En een stijl die past bij de gast, die primair komt voor een bezoek aan de historische stadskern van Delft.

De architectuur van de gebouwen wordt gedomineerd door markante dakvormen. Verfijnd gedetailleerd, passend bij de verfijning van de historische gebouwen van Delft. Kleinschalig gebaar, passend bij het landschappelijke karakter van de plek. De gebouwen zijn ruim en ruimtelijk van binnen, waardoor je als bezoeker je echt welkom voelt (nooit opgesloten). En met gebruik van materialen verwijzend naar zowel het landschappelijk karakter als naar de historie van het Delfts Blauw.

Een nieuwe entree

De receptie vervult een belangrijke rol op een camping. De receptie is het moment van eerste contact met uw gast. De eerste indruk voor zijn/haar vakantie. Uitgangspunt van het project was om de entree te verplaatsen naar een punt, dichter bij de kern van Delft en dichter bij omringende voorzieningen in de omgeving. Hierdoor wordt de zichtbaarheid en bereikbaarheid van het park vergroot.

Bij deze nieuwe entree wordt ook een nieuw receptiegebouw gerealiseerd. Markant vooraan op het park. In dit gebouw worden ontvangst gecombineerd met de backoffice en een compacte winkelfunctie.

Kwalitatief en hygiënisch sanitair

Het sanitairgebouw is functioneel gezien het hart van het park geworden. Het moet natuurlijk hygiënisch zijn, voldoende privacy bieden aan uw gast en praktisch in onderhoud. Maar natuurlijk is uw sanitairgebouw meer dan dat! Uw gasten maken er dagelijks gebruik van en is het ook een plek van ontmoeting en sociaal contact.

En juist deze laatste aspecten moeten we wel serieus nemen. Waarom zou de gast genoegen moeten nemen met een lagere kwalitatieve beleving dan thuis of in een hotel. Ruime gangen, met overzicht en doorzicht. Goede materialen, waarbij kunststoffen zoveel mogelijk worden voorkomen.  Cabines, die privacy bieden, ook tot op de vloer. Goede afvoer van damp en condens door gebruik van hoge ruimten. Daarmee is het een visitekaartje van het bedrijf.

Een nieuwe bedrijfswoning

Naast een nieuw sanitairgebouw en receptiegebouw wordt ook een nieuwe bedrijfswoning gerealiseerd. De woning is eenvoudiger van vorm dan overige gebouwen, aangezien dit geen rol heeft in het faciliteren van de gasten. In materiaalgebruik is wel overeenstemming gezocht met de receptie en het sanitairgebouw, zodat geen afbreuk wordt gedaan aan het geheel.

Partners :

Opdrachtgever : Vakantiepark Delftse Hout
Architectuur : FACET architecten & adviseurs
Bouwkundige uitwerking & bouwteamorganisatie : FACET architecten & adviseurs
Advies constructies : Constructieadviesbureau Bogaards

Bouwkundig aannemer : KBM Groep
Houtconstructies : Woodteq
Installatietechnisch aannemer : Grimbergen Installaties