FACET architecten & adviseurs

Nieuwbouw receptie- en sanitairgebouw voor Vakantiepark Delftse Hout

Voor iedere ondernemer komt het moment dat het huidige gebouwen, zoals het centrumgebouwen, niet (meer) voldoen. Te gedateerd of eenvoudigweg niet meer passend bij uw gast of datgene u wilt uitstralen naar uw gast toe. Het laat niet meer zien wat de vakantie of verblijf bij uw bedrijf betekent. Maar waar te beginnen? Een toekomstvisie of gebouwvisie voor de nieuwbouw van een sanitairgebouw of receptiegebouw geeft uw camping of vakantiepark inzicht.

Ook voor Pim Meijkamp, eigenaar van camping en Vakantiepark Delftse Hout, was dit punt bereikt. Zijn recreatiebedrijf is gelegen op loopafstand van de historische kern van Delft. Een stad, die ieder jaar ontzettend veel (internationale) gasten trekt. Het vakantiepark is de ideale uitvalsbasis voor een bezoek aan deze stad. Met veel toeristische kamperen, camperplaatsen en verhuuraccommodaties is steeds meer ingezet op kort-verblijf. In samenwerking met de adviseurs en architecten van FACET is een toekomstvisie ontwikkeld en aansluitend een gebouwvisie.

Recreatieondernemer als touroperator van de omgeving

Om hierop zo goed mogelijk antwoord te geven is Pim in de afgelopen jaren actief geweest in het focussen van zijn recreatiebedrijf : Overnachting op zijn bedrijf en voor activiteiten en horeca wordt de verbinding gezocht met de omgeving. Het park wordt daarmee het startpunt voor recreatie, dagactiviteiten en daarmee is het niet alleen belangrijk om de gast te enthousiasmeren voor uitdagende en passende activiteiten in de omgeving. Het is ook belangrijk om gids te zijn, de gast ontzorgen en/of zelfs de activiteiten voor de gast te organiseren. Zo is Pim, als ondernemer, meer touroperator voor zijn gast en kunt hij zich op het park vooral focussen op het verblijf.

Door deze focus in dienstverlening ontstaat er ruimte. Het bestaande horecagebouw is overbodig geworden. En er kan volledig worden ingezet op een hoogwaardig receptiegebouw en sanitairgebouw. De ruimte die overblijft kan worden ingezet voor het primaire product : overnachtingsplaatsen.

Nieuwe architectuur voor camping en vakantiepark Delftse Hout

Met het ontwerpen, realiseren en de nieuwbouw van een duurzaam en circulair receptiegebouw, sanitairgebouw en bedrijfswoning, in combinatie met de sloop van de bestaande facilitaire gebouwen, ontstaat er de mogelijkheid om een geheel nieuwe architectuur te ontwikkelen voor camping en vakantiepark Delftse Hout. De architectuur of het ontwerp kenmerkt zich door een stijl, die past bij de locatie, namelijk op de grens van stad en landschap. En een stijl die past bij de gast, die primair komt voor een bezoek aan de historische stadskern van Delft.

De architectuur of het ontwerp van zowel het sanitairgebouw, als het receptiegebouw wordt gedomineerd door markante dakvormen. Verfijnd gedetailleerd, passend bij de verfijning van de historische gebouwen van Delft. Kleinschalig gebaar, passend bij het landschappelijke karakter van de plek. De gebouwen zijn ruim en ruimtelijk van binnen, waardoor je als bezoeker je echt welkom voelt (nooit opgesloten). De opdracht aan ons als architect en adviseur was gebruik van materialen verwijzend naar zowel het landschappelijk karakter als naar de historie van het Delfts Blauw.

Een nieuwe entree

De nieuwbouw van het receptiegebouw vervult een belangrijke rol op een camping. De receptie is het moment van eerste contact met uw gast. De eerste indruk voor zijn/haar vakantie. Uitgangspunt van het project was om de entree te verplaatsen naar een punt, dichter bij de kern van Delft en dichter bij omringende voorzieningen in de omgeving. Hierdoor wordt de zichtbaarheid en bereikbaarheid van het vakantiepark en teven camperpark vergroot.

Bij deze nieuwe entree wordt ook een nieuw receptiegebouw ontworpen en gerealiseerd. Markant vooraan op het park. In dit gebouw worden ontvangst gecombineerd met de backoffice en een compacte winkelfunctie.

Kwalitatief en hygiënisch sanitair

Het sanitairgebouw is functioneel gezien het hart van u camping of vakantiepark geworden. Het moet natuurlijk hygiënisch zijn, voldoende privacy bieden aan uw gast en praktisch in onderhoud. Maar natuurlijk is uw sanitairgebouw meer dan dat! Uw gasten maken er dagelijks gebruik van en is het ook een plek van ontmoeting en sociaal contact.

En juist deze laatste aspecten moeten we wel serieus nemen. Waarom zou de gast genoegen moeten nemen met een lagere kwalitatieve beleving dan thuis of in een hotel. Ruime gangen, met overzicht en doorzicht. Goede materialen, waarbij kunststoffen zoveel mogelijk worden voorkomen.  Cabines, die privacy bieden, ook tot op de vloer. Goede afvoer van damp en condens door gebruik van hoge ruimten. Daarmee is het een visitekaartje van het bedrijf.

Een nieuwe bedrijfswoning

Naast een nieuw sanitairgebouw en receptiegebouw wordt ook een nieuwe bedrijfswoning gerealiseerd. De woning is eenvoudiger van vorm dan overige gebouwen, aangezien dit geen rol heeft in het faciliteren van de gasten. In materiaalgebruik is wel overeenstemming gezocht met de receptie en het sanitairgebouw, zodat geen afbreuk wordt gedaan aan het geheel.

Partners :

Opdrachtgever : Vakantiepark Delftse Hout
Architect en adviseur : FACET architecten & adviseurs
Bouwkundige uitwerking & bouwteamorganisatie : FACET architecten & adviseurs
Advies constructies : Constructieadviesbureau Bogaards

Bouwkundig aannemer : KBM Groep
Houtconstructies : Woodteq
Installatietechnisch aannemer : Grimbergen Installaties