FACET architecten & adviseurs

Een duurzame toekomst voor Camping Si-Es-An

Camping Si-Es-An is al jaren eigendom van de familie Snoek. Het bedrijf in Balkbrug is gelegen in het unieke Reestdal gebied. De camping is door de jaren heen in fases gegroeid en voorzien van een restaurant met streekproducten, dat lokaal ook een pleisterplaats is. Dan is ineens de tijd daar om het stokje over te dragen: dochter Willeke en schoonzoon Jarno nemen het bedrijf over. Een frisse wind die het bedrijf wil voortzetten voor een duurzame toekomst.   

Bedrijfsovernames zijn lastig. Enerzijds omdat het gaat over afscheid nemen van hetgeen met liefde is opgebouwd. En anderzijds omdat het gaat over het accepteren dat een nieuwe generatie andere keuzes maakt. Te vaak zien we dat ondernemers ‘te lang’ wachten met het oriënteren naar een geschikte opvolger. Ze zijn vaak bang voor verandering. Maar eveneens terughoudend om nog investeringen te doen. Het gevolg: ‘stilstand’. En dat heeft in veel gevallen een negatief effect op het bedrijf.

Geef het stokje op tijd door

De familie Snoek pakte het met Si-Es-An anders aan. Willeke en Jarno werden al vroeg bij het bedrijf betrokken. Zij werden meegenomen in investeringen en veranderingen. Geleidelijk werd het bedrijf overgedragen en inmiddels is de jonge generatie geheel eigenaar. Terugkijkend een waardevol proces, waarbij respect en inlevingsvermogen voor de inbreng van eenieder de sleutel is geweest tot succes. 

De toekomstvisie van Camping Si-Es-An 

De frisse wind zorgt inderdaad voor andere keuzes. In een intensief traject zijn we samen op zoek gegaan naar de toekomst van het bedrijf, welke is verwoord in een toekomstvisie. Hierbij is de keuze gemaakt om het ‘Reestdal’ nog duidelijker te profileren en in te zetten op de ‘groene camping of natuurcamping’. De bestaande langgerekte toeristische velden worden ingeruild voor een natuurveld, waarin de recreanten te gast zijn. Een unieke beleving van natuur en heide dat vanuit het naastgelegen landgoed op het park wordt gebracht. Hierbij wordt actief samengewerkt met de natuurinformatiecentrum de Wheem. Het kenmerkende krekenlandschap van ‘de Reest’ is hierin krachtig nagebootst. 

Circulair receptiegebouw en horeca

Het ontvangst van de recreanten en gasten is verplaatst naar de voorzijde, waar tevens de mogelijkheid is voor een theeschenkerij. Het ontwerp van het receptiegebouw en de kleinschalige horeca is eenvoudig, circulair en natuur-inclusief. Als architect verbind je het entreegebouw met zijn omgeving. Door de impact gering te houden, ontstaat de waarde-creatie.  

Het terrein een nieuw leven inblazen 

Het terrein, dat in twee fases is gerevitaliseerd, kent een deel vaste plekken en een deel toeristisch kamperen. De twee delen zijn in het terreinontwerp gesplitst en hebben beide een eigen toegang. Hierdoor wordt de kleinschaligheid maximaal ingezet. 

De oude generatie is nog dagelijks aanwezig om te ondersteunen bij werkzaamheden. Vol enthousiasme werken ze mee in de frisse wind die dé duurzame toekomst vormt voor het familiebedrijf.

Partners

https://www.si-es-an.nl/