FACET architecten & adviseurs

Onderzoek: De implementatie van een gebouwbeheersysteem

gebouwbeheersysteem

Op welke wijze kan een gebouwbeheersysteem geïmplementeerd worden in de recreatiesector, waarbij de gast bepalend is voor het niveau van de technische uitvoering van implementatie? Daarover leest u alles in het onderzoek van Bor de Bruin en Martijn Jacobs. In het onderzoek is gekeken naar hoe u mensen kennis kunt laten maken met een gebouwbeheersysteem door een recreatiepark in te richten als proeftuin. Het doel hierbij is dat een gebouwbeheersysteem als innovatie ook in de privésituatie wordt toegepast.

Een gebouwbeheersysteem zorgt voor samenwerking en integratie van de verschillende functies in een gebouw. Hiermee wordt mogelijk gemaakt dat de functies als verwarming/koeling, ventilatie/klimaatbeheer, verlichting en zonwering met elkaar samenwerken voor optimaal gebruik van thermische- en elektrische energie. Een gebouwbeheersysteem is geschikt voor een recreatiewoning omdat gasten het gebouw niet goed kennen en hier meestal maar voor een korte periode verblijven. Hierdoor gaan ze het gebouw niet snel leren kennen en kan het voorkomen dat de gast installaties onnodig gebruikt. 

Met deze automatisering worden het binnenklimaat en de behaaglijkheid verbeterd terwijl de gast op vakantie daar niet actief mee bezig hoeft te zijn. Een gebouwbeheersysteem is geschikt als toepassing in een recreatiewoning, maar de acceptatie van de gast is bepalend of het een kans van slagen heeft.

Aansluitend op dit onderzoek, is ook onderzocht op welke wijze de leefstijl van de gast van invloed is op de recreatiewoning in de recreatiesector. Er is gekeken naar welke leefstijlen er precies zijn en hoe deze zich bewegen en gedragen in hun vrije tijd. Wat zijn hun eisen en wensen, hoe hebben zij invloed op de recreatiewoning en op welke manier kunnen zij het beste benaderd worden? Innovatie en vernieuwing is een belangrijk aspect welke zwaar weegt bij de bepaling van de leefstijl.

Door: FACET