FACET architecten & adviseurs

Een nieuw gebouw voor Golfbad Oss?

zwembad golfbad oss

Wat is de toekomst van het gemeentelijk openbaar zwembad in Oss? Dat was de centrale vraag voor het vervaardigen van een integrale toekomstvisie voor Het Golfbad in Oss. In het advies wat wij de directie van het zwembad gaven waren het teruglopende bezoekersaantal en een verouderde bouwkundige constructie sterke pijlers voor nieuwe voorzieningen en een duurzame, toekomstgerichte exploitatie. Lees in dit blog meer over ons adviestraject.

Het Golfbad Oss is in de jaren ’60 van de vorige eeuw ontstaan als gemeentelijk zwembad. In verschillende fasen is het gebouw uitgebreid tot haar huidige vorm. Zo is in de jaren ’80 van de vorige eeuw een nieuwe golfslagbad gerealiseerd aan de bestaande accommodatie. En rond 2007 is een nieuw wedstrijdbad gerealiseerd.

De productlevenscyclus

Zoals we vaker zien bij oudere overdekte zwembaden, werden tijdens ons onderzoek ook verschillende bouwkundige en installatietechnische problemen zichtbaar. Zo was er sprake van aangetast beton/betonijzer (betonrot) en bleken de installaties sterk verouderd. Ook waren er bouwfysische problemen (condensatie) zichtbaar aan de schil (gevels en daken) van het gebouw. Daarnaast had het gebouw nauwelijks nog mogelijkheden om iets te doen aan verbetering van de isolatiewaarde van gevels en daken. Dit zou alleen nog maar de bouwfysische problemen verder vergroten. Kortom: het gebouw was bouwtechnisch aan het einde van zijn productlevenscyclus.

Het Golfbad heeft momenteel 4 bassins: een lesbassin, een instructiebassin, een golfslagbad met beweegbare bodem en een wedstrijdbad, eveneens met beweegbare bodem. Deze configuratie kent in de basis de mogelijkheid om 4 verschillende groepen apart van elkaar te kunnen bedienen. Echter, de flexibiliteit van bassins is beperkt. Hierdoor wordt niet elk stukje zwemwater optimaal benut. Op basis van Leisure Leefstijlen hebben we verder inzichtelijk gemaakt voor welke doelgroep het Golfbad het meest geschikt is, en wat hier verder voor nodig is.

Toekomstvisie van het zwembad

In de bovengenoemde aspecten is het Golfbad niet uniek. We zien dit bij meer overdekte zwembaden, die zijn gerealiseerd voor ca 2000. (Zie ook onze blog over de 3 grootste problemen bij overdekte zwembaden). Een nieuw gebouw is vaak de enige oplossing voor een duurzame en toekomstgerichte exploitatie. Dit geeft daarnaast de mogelijkheden om de configuratie van het gebouw en de baden aan te passen aan de huidige wensen van de consument. Een belangrijk aspect daarbij is de aanpasbaarheid van de bassins in o.a. de waterdiepte en watertemperatuur.

Hoe nu verder voor het Golfbad? Het advies is helder: een nieuwe zwemaccommodatie biedt de meeste mogelijkheden voor een duurzame en toekomstgerichte exploitatie van een overdekt zwembad in Oss. Uiteindelijk is het de politiek, die beslist…

Door: Bob Kettering