FACET architecten & adviseurs

Natuurinclusief en klimaatadaptief bouwen

natuurinclusief en klimaatadaptief

De Nederlandse natuur verschraalt in een rap tempo. Ook de biodiversiteit neemt gevaarlijk snel af. De verandering van het klimaat zorgt voor extremere weersomstandigheden. Hitte, droogte, extreme neerslag, overstromingen en bodemdaling. We merken het allemaal. Ook uw gasten raken hier steeds meer van doordrongen. 

Naast circulair bouwen, doet natuurinclusief en klimaatadaptief bouwen voorzichtig aan zijn intrede. Natuurinclusief en klimaatadaptief houdt in dat we onze leefomgeving integreren in de aanwezige natuur. Om daarmee opgewassen te zijn tegen de impact en uitputting van de natuur, die de klimaatverandering met zich meebrengt. Deze manier van ontwikkelen en bouwen levert een gezond functionerend ecosysteem op. Die zorgt voor meer biodiversiteit en een prettige leefomgeving: betekenis voor uw gast. 

Natuurinclusief bouwen in recreatie

Om uw onderneming toekomstbestendig te houden, is het van belang deze toekomst tijdig door te lichten. Soms ontstaat de conclusie dat een grootschalige herstructurering noodzakelijk is, al dan niet gefaseerd. En soms volstaat het om te ver- of nieuwbouwen en herinrichten. Hoe dan ook, iedere stap biedt kansen tot een duurzamere onderneming. Waarbij natuurinclusief en klimaatadaptief bouwen een onderdeel van uw antwoord zou kunnen zijn. 

Er zijn allerlei mogelijkheden om deze manier van bouwen te integreren in uw plannen, zonder dat dit meteen tot extra uitgaven leidt. Denk aan een efficiëntere bedrijfsorganisatie met minder vierkante meters aan gebouwoppervlakte. Meer vergroenen. Een goede waterberging en koeling met grijswater. Waterdoorlatende bestrating. Het creëren van biotopen voor vogels & insecten en verbindingsroutes voor dieren. 

Wellicht denkt u nu dat dit ten koste gaat van het aantal recreatieplekken en dat dit direct tot minder omzet leidt. Echter, de prijs per plek zal omhoog kunnen gaan waardoor met een minder intensievere bedrijfsvoering een beter rendement behaald wordt. Uw gast zal zich welkom en geïnspireerd voelen. 

Benieuwd naar de mogelijkheden? 

Als branchespecialisten – en dé kennispartner van HiswaRecron, Wizz en Recread – dragen wij graag bij aan alle noodzakelijke en innovatieve ontwikkelingen om de branche steeds weer op een hoger plan te krijgen. Ook de natuur, waarin wij graag met zijn allen recreëren, hoort daar bij. Met ons team van specialisten, waaronder (landschaps)architecten en ecologen, vullen wij deze vraagstukken graag verder met u in! 

 

annemiek natuurinclusief klimaatadaptief In ieder ontwerp streef ik er naar een zinnenprikkelend ontwerp te maken, een ontwerp dat leidt tot een plek waar je graag wil zijn en waar je graag terug zou willen komen. Een plek die sprankelend en verrassend aanvoelt en tegelijkertijd heel logisch, duurzaam en verantwoord is.

 

Annemiek, projectarchitect FACET

Door: FACET