FACET architecten & adviseurs

Houd uw koers vast!

Van nature zijn wij sceptisch over snelle, vluchtige veranderingen. Maar natuurlijk houdt Corona ook ons bezig. (zie ook : Alles wordt anders…) We hopen dat iedereen (zoveel mogelijk) gezond blijft en daar werken we graag aan mee. Maar de economie lijkt wel even helemaal stil te staan. En dat kost ons gewoonweg veel geld. Voor iedereen. Je merkt dat iedere ondernemer nu er ook naar snakt om weer open te gaan. En terecht. Het is mooi weer. De zomer staat voor de deur. Dit is dè periode om omzet te maken.

Stap voor stap zien we dat de maatregelen worden versoepeld. Afstand tot elkaar en hygiëne vormen een basisvereiste in een snelle openingen. In de drang om aan de slag te gaan, zien we verschillende ontwikkelingen voor de recreatieondernemer de aandacht krijgen. Maar wat is hiervan het effect op de langere termijn?

De kans is ook groot, dat (binnenlands) toerisme deze zomer wel (beperkt) open gaat. Maar buitenlands toerisme zal waarschijnlijk nog grotendeels op slot blijven. En wanneer dit niet zo is, dan zullen veel toeristen het buitenland mijden. Iedereen ziet de potentie van de Nederlandse gast, die normaal gesproken naar buitenland zou gaan. Maar wat betekent deze potentie dan voor u? Dit is natuurlijk erg leefstijlafhankelijk (lees ook : Uw gast centraal). We pellen het voor u even af per kwadrant (Leefstijlvinder).

Het Groene Kwadrant

Deze doelgroep gaat overwegend niet naar het buitenland. En als het al naar het buitenland gaat, dan naar een Nederlands gesproken camping in een bekende omgeving. Deze gast zal dit jaar vooral in Nederland blijven. Zekerheid voor alles. Eigen sanitair is hier het sleutelwoord. Maakt niet uit hoe, maar veiligheid voor alles. Deze gast kiest echter wel met de portemonnee. Dus op extra inkomsten hoeft u niet te rekenen. Maar kunt u deze gast goed bedienen, dan hebt u een gast voor de (nabije) toekomst.

Het Gele kwadrant

Deze gast is impulsief van aard en zoekt graag de gezelligheid en het vermaak op. Voor deze gast is de lock-down echt verschrikkelijk en zal dan ook weer als eerste het terras opzoeken, zodra dit ook maar een beetje mag (desnoods half-illegaal). En deze gast (‘Corendon-vloot’) gaat ook het liefst deze zomer weer naar Italië, de Costa’s of Kroatië. Corona houdt hen dit jaar tegen, maar vooral wanneer dit ook op basis van regels en wetgeving verboden is. Maar Geel wil op vakantie! Dat biedt voor u dit jaar kansen om deze gast te bedienen, maar bedenk : Deze gast heeft/houdt een onverminderde drang om (voor een appel en een ei) naar het buitenland te gaan. Wanneer het dan ook maar enigszins is toegestaan, is deze gast weer naar het buitenland verdwenen. Net zo snel als dat hij afgelopen weekend al op een terrasje zat…

Het Blauwe kwadrant

Deze groep is bedachtzaam van aard. Denkt over de situatie na, schat zijn eigen gevolgen en kansen hiervan in en maakt zijn eigen keuzes. Hij/zij gaat voor exclusiviteit en zoekt een unieke beleving. Wanneer deze gast normaal naar het buitenland gaat, wil deze wel Nederland in overweging nemen, maar dat vraagt dan wel om een kwalitatieve en unieke beleving. Wanneer er te veel concessies gedaan dienen te worden in bijvoorbeeld deze kwaliteit, dan zal dit slechts een eenmalige keuze zijn voor vakantie in eigen land. Of zelfs een jaartje helemaal geen vakantie…

Het Rode kwadrant

Deze gast is avontuurlijk ingesteld. Hij/zij zoekt vernieuwing en wil worden verrast. Voor Rood is het sluiten van de landgrenzen een groot probleem en inperking van hun vrijheid. In hun onverminderde drang om te ontdekken, willen ze wel een rondje Nederland doen om het eigen land te verkennen. Dit is vooral een kans voor recreatieondernemers, wanneer ook de culturele attracties open gaan. Voor de langere termijn zult u aan deze gast niet direct heel veel hebben in het hoofdseizoen, maar mogelijk kunt u wel hun interesse vasthouden voor (evenementen in) het voor- en najaar. Belangrijk is dan ook om vooral hierop in te zetten voor deze groep.

Wat is een goede investering?

Wanneer we goed kijken naar de kansen voor de Nederlandse recreatiemarkt, dan zien we vooral veel aandacht voor oplossing voor de korte termijn (zoals privé-sanitair). Echter, het is helemaal niet vanzelfsprekend dat een gast, die normaal naar het buitenland zou, ook voor de toekomst te behouden is op uw park. Voor een blijvend effect uit de huidige situatie is meer nodig, om deze gast te blijven boeien. Voor nu betekent dit een aantal zaken :

  • Investeringen in uw bedrijf, die nu ontstaan vanuit deze Corona-crisis (zoals : tijdelijk privé-sanitair) dienen vooral gedaan te worden vanuit het investeringsperspectief van maximaal 2 jaren. Met andere woorden : Deze investeringen dienen binnen twee terugverdiend zijn. Onze inschatting is dat dit moeilijk zou kunnen zijn.
  • Wil je investeringen doen voor de langere termijn, dan kun je deze Corona-crisis juist gebruiken als versneller. Maar belangrijk is dan wel om een duidelijke meerjarenvisie te hebben, over hoe u de gast blijft boeien.

Uw eigen kompas gebruiken en koers houden…

Betekent ons betoog dan, dat we ons niets van deze huidige situatie aan moeten trekken? Nee, dat bedoelen we niet, maar stelt u zich eens voor :

U vaart met uw boot op zee. Uw koers is Bordeaux. Echter, er komt een enorme storm op, zodat u in Vlissingen een veilige haven moet opzoeken. Dit betekent toch niet, dat u niet meer Bordeaux kunt gaan, wanneer de storm voorbij is? Nee, u moet reageren op de situatie en het beste ervan maken (bezoek aan Vlissingen…), maar wanneer de storm geluwd is, kunt u de zeilen weer hijsen om uw doel te bereiken. Maar wellicht bent u in Vlissingen iets tegen gekomen, waardoor u beter voorbereid bent…

Voor u als recreatieondernemer telt :

  1. Zorg voor een duidelijke toekomstvisie voor de langere termijn. Dit is uw kompas in de storm en blijft onverminderd belangrijk voor uw bedrijf.
  2. Kijk wat Corona betekent voor uw bedrijf en wat u kunt doen. Zoek een veilige haven voor uw bedrijf en kijk welke kansen hieruit ontstaan. En gebruik deze situatie dan in uw voordeel, met Corona als versneller voor nieuwe ontwikkelingen.

Maar het belangrijkste van allemaal : Houd uw koers vast. Alleen dan kunt u uw doel bereiken. Wij wensen jullie veel succes in de komende periode.

Door: FACET