FACET architecten & adviseurs

Een zwembadgebouw, kost het geld of levert het geld op?

exploitatie zwembad

In 2017 zag innovatief ondernemer Gabriel Coppoolse dat het anders moest met zijn recreatiebedrijf, Ons Buiten te Oostkapelle. Het meedoen aan een doorgeslagen race om maar meer faciliteiten te bouwen voor een deel van de recreatiegasten, was ten einde. “Gasten komen naar Zeeland voor een complete vakantiebeleving en die beleving bieden we niet met enkel faciliteiten.”

De gast die kiest voor Zeeland als vakantiebestemming komt veelal voor de zee. Maar hoe mooi die ook is, de provincie heeft meer te bieden. Natuurlijk zijn sommige gasten in hoofdzaak geïnteresseerd in een lijst aan faciliteiten, waarmee ze zich laten vermaken op het recreatiebedrijf en het strand. Maar dat is niet de hele markt. “Juist de gast die komt voor het beleven van Zeeland kunnen wij betekenis bieden,” vertelt Gabriel.

Toekomstvisie

De toekomstvisie voor het bedrijf als geheel gaf inzicht in deze transitie. Vervolgens is er verdiepend gekeken naar de gebouwen op het park. Hieruit bleek dat deze zwaar drukken op de exploitatie van het zwembad en van het geheel. Met name de exploitatie van het zwembad gebouw sprong eruit als het gaat over energie- en onderhoudslast. Door de configuratie van het gebouw was isoleren of renoveren feitelijk niet meer mogelijk. Een duurzame exploitatie leek daarmee verder weg dan ooit.

Echter, toen de huidige onderhoudslast van dat gebouw afgezet werd tegen de onderhoudslast van een nieuw gebouw, ontstonden er kansen. Een nieuw compact, duurzaam en circulair gebouw vraagt uiteraard een forse investering, maar zodra de TCO* werd berekend ontstond er ruimte voor een gezonde en duurzame exploitatie.

* De Total Cost of Ownership (de levensduurcyclus) is het totaalbedrag aan kosten voor de aanschaf en het bezit van een product, gedurende de hele levenscyclus/gebruikscyclus. Behalve de aanschafprijs reken je alle kosten mee: vanaf het moment van aankoop tot het moment dat je er afstand van doet. Meer over weten? We schreven er dit artikel over.

Ontwikkeling

Inmiddels is de ontwikkeling van een geheel nieuw, circulair gebouw een feit. Dit gebouw kent o.a. een lage afschrijving doordat de gebruikte (bouw)materialen een universele circulaire restwaarde hebben en door het opwekken van eigen (groene)stroom. Het gebouw kent nauwelijks energie(kosten). Deze benadering heeft deuren geopend bij financiers en gemeente.

Deze case staat niet op zich. Traditioneel gezien is het exploiteren van een zwembad niet eenvoudig en kent het vele haken en ogen op duurzaamheidsgebied of energielast. Toch zijn er ook kansen om te sturen op vastgoed, waarbij het goed is u te realiseren dat de investeringskosten helemaal niets zeggen over een toekomstbestendige exploitatie! Benieuwd welke kansen er voor uw specifieke situatie zijn? We lichten de mogelijkheden graag eens nader toe. Neem contact met ons op.

Meer info

In de media zijn verschillende artikelen verschenen over dit project. Er is veel aandacht voor de circulaire aanpak. Lees ze hier:

Door: FACET