FACET architecten & adviseurs

De noodzaak van Bio-Based ondernemen

DelftseHout-Receptie

Bio based ondernemen: dat klinkt een beetje als een ver-van-mijn-bed-show. En dat terwijl je de termen bio-based en bio-based bouwen steeds vaker tegenkomt. Wat bio-based precies is en wat allemaal hoort bij bio-based bouwen is echter nog niet eenduidig vastgelegd. Het allerbelangrijkste is dat hernieuwbare, duurzame grondstoffen centraal staan met respect voor de natuur en het ecosysteem waarin er wordt gebouwd.

De noodzaak van bio-based bouwen

Bij doorsnee bouwwerkzaamheden is de klimaatimpact enorm. Bij bouwen staat vaak een ding centraal: de kosten. De materialen die gebruikt worden moeten het liefste zo goedkoop mogelijk zijn. Nu wordt er bijvoorbeeld ontzettend veel beton en staal gebruikt in de bouw. Deze materialen scoren erg slecht op duurzaamheid. Ten eerste kost ontzettend veel energie om deze materialen te produceren wat zorgt voor veel CO2 uitstoot, én ze zijn ook nog eens erg moeilijk om te recyclen. 

Hierbij komt ook nog eens dat de materialen die nu nog veel worden gebruikt in de bouw, zoals zand in beton en ijzererts voor staal, erg schaars worden. Deze materialen zullen anders dan bij duurzame grondstoffen, niet meer terug groeien. Een ander voordeel van bio-based materialen is dat deze materialen vaak lichter zijn en dus minder energie zullen gebruiken tijdens het produceren en bouwen. Een win-win situatie dus! 

Duurzaam_zwembad_recreatie

De andere belangrijke reden om te kiezen voor bio-based materialen is het comfort. Dat klinkt voor velen tegenstrijdig. Moet je als je voor bio-based bouwen namelijk juist niet inleveren op comfort? Onzin! Men neme het voorbeeld van isolatiemateriaal. Nu wordt er doorgaans veel piepschuim gebruikt. Dit is eigenlijk helemaal geen geschikt materiaal voor isolatie, wat zorgt voor veel vocht binnen dat vervolgens weer met andere middelen moet worden opgelost. Door te werken met natuurlijke materialen zoals hout, verbeter je ook nog eens het binnenklimaat omdat dit soort materialen vocht beter opnemen. 

Helaas wordt bio-based bouwen nu nog vaak als een sausje over een ontwerp gegoten. Er worden dan net voldoende elementen toegevoegd om de indruk te wekken dat een ontwerp gericht is op duurzaamheid, maar eigenlijk niet oprecht ecologisch verantwoord is gebouwd. Bij bio-based bouwen zijn ook de elementen die je niet kan zien bio-based, en is duurzaamheid verweven in alle aspecten van het ontwerp. Het is een doel an sich, en niet een bijkomstigheid.

DelfsteHout_sanitair_duurzaam_recreatie

Bio-based materialen

Veel bio-based materialen zijn terug van weggeweest. Materialen die vroeger werden gebruikt waren doorgaans bio-based, zoals bijvoorbeeld hout, maar werden in de loop van de tijd vervangen door minder duurzame producten om de kosten te drukken. Er komen tegenwoordig echter steeds meer nieuwe mogelijkheden wat betreft bio-based materialen. Denk eens aan balken van geperst hennep of tuinafval van je eigen bedrijf voor als bouwmateriaal van de toekomst!

Waarom blijft bio-based bouwen achter?

Veel ondernemers hebben zich nog niet gewaagd aan ecologisch verantwoord ondernemen. De Nederlandse bouwbranche is, in vergelijking met die van bijvoorbeeld Duitsland, erg conservatief als het gaat om duurzaam bouwen. En als architecten en aannemers zich niet vol overtuiging inzetten voor ecologisch verantwoord bouwen, durven ondernemers deze eerste stap vaak ook niet te zetten. 

Bij FACET verbinden wij duurzaamheid met de doelstellingen van uw onderneming met een integrale aanpak voor samenhang en eenheid. De recreatiebranche is onlosmakelijk verbonden met de natuur en duurzaamheid komt steeds hoger op de agenda te staan van de recreanten. Bent u al klaar voor de toekomst? Neem gerust contact met ons op voor meer informatie over onze werkwijze en wat FACET voor uw toekomstige onderneming kan betekenen. 

Door: FACET