FACET architecten & adviseurs

Circulair denken, waarom zou je?

Het klimaatakkoord. De eindigheid van het gas. Onze plasticsoep. Zaken als circulair bouwen en duurzaamheid staan steeds hoger op de agenda. Zowel van overheden als ondernemers en uw gasten. Hierbij is vaak veel aandacht voor het compenseren van een negatieve footprint met behulp van installaties zoals zonnepanelen, warmtepompen, etc. Allemaal zaken die vragen om een extra investering, zonder dat de impact ervan volledig duidelijk is.

Maar ook memorabele belevenissen en een betekeniseconomie worden steeds belangrijker. ‘Delen’ of ‘hebben’. Waar voorheen het aanbieden van een plekje voldoende was voor uw gast, worden er steeds meer eisen gesteld aan de beleving en betekenis van het verblijf. De consument is dan ook steeds meer bezig met de footprint van zijn of haar vakantie. En de gast verwacht van u, dat u dat ook doet. En ook dat gaat verder dan toepassing van installaties.

Aandacht voor circulaire economie

De recreatiebranche is dus volop in beweging. Trends komen en gaan. Nederland kent een uitgebreid (over)aanbod aan verblijfsrecreatie met verschillend karakter. Hierbij ligt de nadruk van de bedrijfsvoering op een aantal piekmomenten in het jaar. Maar dit gaat ten koste van de efficiëntie van sommige (arbeids)processen. En is er dus weinig aandacht voor circulariteit. Daarnaast is de recreatiebranche een grondstof-intensieve branche, die vaak van investeringen in onroerend goed afhankelijk is. Hiermee heeft de branche veel impact op ons milieu. Tijd voor actie.

Als we onze wereld, onze branche of ons bedrijf door willen geven aan de volgende generatie, dan is een integrale en toekomstgerichte aanpak noodzakelijk. Dit kan niet zonder circulair te denken. Bewustwording over de eindigheid van onze grondstoffen en het steeds groter worden van onze gemeenschappelijke afvalberg. Want daar hebben we allemaal invloed op.

Een circulaire toekomst

Dit biedt vooral kansen. Een integrale benadering is goedkoper op de lange termijn, meer waardevast, geeft betekenisvolle beleving, toegevoegde waarde en bovenal veel voldoening. In de komende periode gaan we het onderwerp ‘circulair denken’ verder uitdiepen op individuele aspecten. Vanuit een integrale, toekomstgerichte benadering laten we zien wat circulair denken kan toevoegen aan uw bedrijf.

Door: FACET