FACET architecten & adviseurs

Bent u klaar voor de camper?

Campertoerisme is de laatste jaren explosief gestegen. Steeds meer vakantiegangers hebben een camper. Hetzij een grote nieuwe, van alle gemakken voorzien. Hetzij een compacte tweedehands camper, waarmee men van plek naar plek toert. Maar wie is nu de kampeerautotoerist?

Vaak wordt gezegd dat hij/zij erg actief is. Hij bezoekt steden, fietst veel of verblijft lekker aan zee. Vaak zie je dat eigen fietsen (of een scooter) of in het meest luxe geval een auto wordt meegenomen. Maar tegelijkertijd zien we ook dat campertoeristen langer op één plaats verblijven en eigenlijk helemaal niet zo actief of op zichzelf gericht zijn.

Dezelfde gast, een ander kampeermiddel

Eigenlijk verschilt de campertoerist nauwelijks van de traditionele kampeerder. Het kampeermiddel is anders en eigenlijk beter! Je hebt geen caravan meer achter de auto, waarmee de gemiddelde gast nauwelijks meer kan manoeuvreren op de camping. Zonder mover althans. En er is een steeds grotere auto nodig, om de caravan te kunnen trekken, die tegenwoordig steeds zwaarder wordt. Een camper brengt kampeergemak voor uw kampeerder.

De algemene campertoerist bestaat niet

Momenteel zijn we bezig met een project over campertoerisme voor 12 recreatieondernemers aan de Belgische kust. Ons onderzoek en ervaring leert dat de algemene campertoerist niet bestaat. Om er toch achter te komen wie die campertoerist is, passen we Leisure Leefstijlen toe.

De Rode kampeerautotoerist is op zoek naar unieke plekken, waarin hij de omgeving optimaal en authentiek kan beleven. Hij kiest minder snel voor een camping, maar dat deed hij voorheen ook al nauwelijks. De Groene camperaar kiest juist voor het sociale en het beschermde van een vakantiepark. Op een openbare camperplaats zal hij zich onbeschermd voelen. De Blauwe campergast verblijft niet op een camping maar wil wel goede faciliteiten, zoals een camperpark kan bieden.

De camper is voor u een kans!

Een kans om uw gast in de toekomst te blijven faciliteren. Zijn de gratis camperplaatsen in steden voor u een bedreiging? Nee, hoor. Dat is een andere categorie (rode kwadrant), die in het verleden waarschijnlijk ook al niet bij u kwam, maar juist in unieke hotels, hostels of B&B verbleef. Daarnaast is de internationale markt voor campers groter dan dat het in het verleden (in verhouding) is geweest voor de caravans, vouwwagens of tenten. Kortom, het biedt kansen voor het aanboren van nieuwe groepen met internationale gasten.

Maar dat vraagt natuurlijk wel wat van uw park. Met name een goede wegenstructuur en goede bodem zijn van belang. Maar ook een meer flexibele wijze van inchecken.

Is uw park al geschikt voor de camper?

Door: Bob Kettering