FACET architecten & adviseurs

5 tips om problemen voor te zijn bij de (ver)bouw van zwembaden

onderhoud zwembaden

De meest voorkomende valkuilen.

Dat specialistische kennis noodzakelijk is bij de (ver)bouw van zwembaden, schreven we al in onze blog in 2013. Weet u waar u precies op moet letten bij de plannen voor de realisatie of renovatie van een zwembad? Wij zetten de belangrijkste tips voor u uiteen, startend met een korte terugblik op 2013.

1. Condensatie in de buitengevel

In de blog uit 2013  schreven we over de problemen met condensatie in de buitengevel. Dit probleem wordt in de toekomst alleen maar groter, wanneer er steeds hogere energie-eisen aan overdekte zwembaden worden gesteld. Als gevolg daarvan neemt de kans op condensatie in de gevel ook significant toe. Om dit adequaat te voorkomen, betekent dat in het ontwerp al duidelijke en functionele keuzes gemaakt moeten worden, die voorkomen dat er kwetsbare details ontstaan en de dampdichtheid niet meer kan worden gegarandeerd.

2. Materiaalgebruik

Ook schreven we in onze blog al over de gevaren van de toepassing van verkeerd materiaalgebruik, met rvs in het bijzonder (denk aan systeemplafond, ophangingen en rvs-bouten). Roestvast staal bestaat uit verschillende legeringen, die op een verschillende mate bestand zijn tegen het agressieve chloormilieu. Zoals ook uit onze blog blijkt, is klakkeloos toepassen van rvs dan ook niet aan te bevelen. In sommige gevallen is het zelfs erg gevaarlijk. Wilt u meer informatie hierover, kijk dan eens op de website van zwembadkeur. Indien gewenst kunnen wij hier ook verder over informeren.

3. Zonlicht

Eigenlijk is niets fijner in een zwembadzaal dan gevels met veel glas en zonlicht. Zo heeft uw gast een subtropisch buitengevoel. Echter naast energieverlies heeft veel glas ook een andere keerzijde. Veel glas (met name in de zuidgevel) zorgt voor overmatige opwarming van het bassin, met als gevolg dat verdamping van het water aan de oppervlakte wordt gestimuleerd. Dit is niet wenselijk voor zowel de luchtbehandeling als het bassinwater. Beter is het dat zonlicht daarom niet rechtstreeks op het wateroppervlakte schijnt. Hier kan niet altijd rekening mee gehouden worden. Echter kan dit wel zoveel mogelijk worden beperkt.

4. Luchtbehandeling

Het belang van een goede luchtbehandeling omschreven we in de blog van 2013. De truc is om de luchtcirculatie in de zwembadzaal op een zodanige manier vorm te geven, dat het verdampingsproces wordt geminimaliseerd. Dit betekent dat de inblaaslucht voor de lucht in de ruimte naar beneden gedrukt moet worden. Gunstig bijeffect is dat u veel preciezer de temperatuur in de ruimte kunt bepalen. Daarnaast betekent het voorkomen van verdamping dat ook de belasting op de luchtbehandelingskast wordt verminderd en dat er ook minder (verwarmd) water in het bassin gebracht hoeft te worden.

5. Inwerking chloor op cement

Wist u dat het cement reageert op het chloor in het zwemwater? Een te hoog chloorgehalte in het water kan als gevolg hebben dat cement en beton bros wordt. Het gevolg hiervan voor u, is dat tegelwerk loslaat. Wanneer eenmaal een aantal tegels loslaat, kunt u er van op aan dat dit een continue proces is voor de komende jaren. Hiervoor is maar één oplossing: renovatie van het bassin, waarbij tegellijm wordt gebruikt die voldoende bestand is tegen het agressieve chloor.

Daarnaast kan de wand van uw bufferkelder poreus worden als gevolg van het ‘invreten’ van het chloor. U ziet dit door het aankoeken van viezigheid aan de wand. “Op zich niet erg,” denkt u misschien. Maar het invreten van het chloor heeft ook effect op de kwaliteit van het water. Met andere woorden, uw installatie moet extra hard werken om het water op de juiste kwaliteit te krijgen.

Door: Johan Drenth