FACET architecten & adviseurs

4 grootste problemen bij sanitairgebouwen

onderhoud sanitairgebouwen

In de afgelopen weken hebben wij op verschillende parken het onderhoudsniveau in kaart gebracht voor sanitairgebouwen. Hierbij werden vaker dezelfde problemen zichtbaar. Heeft u één of meerdere sanitairgebouwen, of wilt u er juist een gaan realiseren, dan is het goed om rekening te houden met de 4 grootste problemen bij sanitairgebouwen.

1. Vochthuishouding

Een sanitairgebouw kent een grote vochtbelasting. Wanneer er veel mensen tegelijk douchen, ontstaat er veel waterdamp in de ruimte. En wanneer de ruimte niet groot genoeg is, zal het sneller condenseren op wanden, plafonds, installaties etc. Hierdoor ontstaat roest, schimmel, hout, rot etc. Kortom, uw sanitairgebouw wordt aangetast. Dit probleem is niet te voorkomen met zware afzuiging. Een betere oplossing hiervoor is: zorg voor meer ruimte boven de douches. Extra bufferlucht voorkomt het condenseren van de waterdamp, waarna dit na de piek van het douchen geleidelijk uit het gebouw kan worden geventileerd.

2. Slijtage door stilstand

Eén van de grootste misvattingen is dat installaties op een recreatiepark langer mee kunnen gaan, omdat zij niet het hele jaar door worden gebruikt. Het is voor installaties echter juist beter om ze het gehele jaar door te gebruiken. Aangezien het gebouw buiten gebruik geen stabiele temperatuur kent, ontstaat er condensatie in de leidingen. De gevolgen zullen vooral zichtbaar zijn in aansluitingen, koppelingen, kleppen, kranen, pompen etc. Als gevolg van roestvorming zullen deze sneller vast slaan of lekken, waardoor vervanging mogelijk zelfs sneller plaats vindt, dan wanneer het gebouw gewoon in gebruik zou zijn.

3. Bereikbaarheid van installaties

Een sanitairgebouw kent veel installaties. Van spoelreservoirs voor de toiletten tot leidingwerk, van ketels tot kleppen en mengkranen. Als gevolg van intensief gebruik in het piekseizoen, voornamelijk de zomer, kunnen er verstoppingen of gebreken ontstaan. Dat een technische gang hiervoor uitkomst biedt, weten al heel veel collega’s en professionals. Helaas komen wij nog teveel sanitairgebouwen tegen zonder deze extra functionele ruimte. Dit zijn niet eens alleen hele oude sanitairgebouwen. Ook in de afgelopen jaren zijn er door gerenommeerde professionals sanitairgebouwen ontwikkeld, zonder een goede voorziening om onderhoud uit te voeren aan de installaties.

4. Anonieme beleving sanitairgebouw

Hoewel beleving natuurlijk een subjectief item is, moeten we het toch zeggen: wat komen we toch vaak anonieme sanitairgebouwen tegen. Zorg als recreatieondernemer voor transparantie, zorg dat de zon de ruimte in kan schijnen en zorg voor meer hoogte in het gebouw. Dit is goed voor zowel een goede vochthuishouding als voor een prettige beleving van uw gasten. Zorg voor een gebouwvorm en materiaalgebruik, die past bij uw park, de omgeving en bij uw gasten. Het gebouw zal hierdoor gevoelsmatig een langere levensduur kennen. Kost meer beleving dan ook meer geld? Nee, in principe niet. En deze extra gastvrijheid zal uw recreant langer waarderen!

Neem vrijblijvend contact met ons op, we helpen u graag met begeleiding van deze problemen.

Door: Johan Drenth